Tisdag 25 Jan
Stockholm

Mamman knivhöggs bredvid nyfödda sonen – sambon döms för mord

Mamman knivhöggs bredvid nyfödda sonen – döms för mord
Kvinnan hann bara vara mamma i tre veckor. Foto: Polisen och Johan Nilsson/TT

I april 2021 knivhöggs den 20-åriga nyblivna mamman till döds av sin sambo i parets radhus i Älta utanför Stockholm. Bredvid henne låg den tre veckor gamla sonen och sov. Nu döms den 23-åriga mannen till fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

15 april 2021 dödas en 20-årig kvinna av sin sambo i deras sovrum i bostaden i Älta utanför Stockholm. Bredvid henne i rummet låg deras tre veckor gamla son och sov. 

 – Hej. Min flickvän har, jag vet inte, huggit sig själv i ansiktet. Alltså jag vet inte. Hon är helt tyst.

Så lät det när sambon ringde 112 klockan halv åtta på kvällen, enligt förundersökningen som Nyheter24 tagit del av. 

När sjukvårdare och polis kom fram till parets gemensamma bostad i Älta i Nacka gick inte den 20-åriga kvinnans liv att rädda. Hon hittades livlös på sovrumsgolvet i radhuset. 

Det framkom snabbt att mannens historia inte stämde, och självmord uteslöts. Huggen som kvinnan hade utsatts för var alldeles för många och hade riktats mot nacke och huvud, på ett sätt som bedömdes vara omöjligt att orsaka själv. 

Minns ingenting från händelsen

Enligt förundersökningen beskriver mannen det som att han "vaknar upp" och då ligger hans sambo blodig på golvet. 

– Det känns ju som att det mest rimliga är väl att jag måste ha haft något att göra med det. Men jag har liksom ingen minnesbild av vad som hänt exakt, sade han i förhör. 

23-åringen har under utredningens gång erkänt att det troligtvis var han som högg sambon, men påstår sig fortfarande inte minnas att det har skett. 

Foto: Polisen

Döms nu till fängelse

Under onsdagen avslutades rättegången mot kvinnans 23-åriga sambo, som är en tidigare lovande fotbollsspelare. 

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen led inte sambon av någon allvarlig psykisk störning när brottet begicks, och inte heller nu. Därmed döms 23-åringen till fängelse, men exakt hur långt straffet blir meddelar Nacka tingsrätt den 25 januari.

Ronak Råbe, kammaråklagare, vill att sambon ska få livstid i fängelse. I sin plädering i rätten tryckte hon på att kvinnan har lidit av kraftigt våld, som har orsakat allvarliga skador och att det var ett utdraget förlopp. 

– Hon måste haft mycket stor dödsångest. Gärningen har även skett inför det gemensamma barnet, säger Ronak Råbe i sin plädering, enligt Aftonbladet. 

Enligt Råbe har inte heller 23-åringen varit behjälplig i utredningen då han väntade med att larma tills det var för sent att rädda 20-åringen, och han har heller inte hjälpt till under förhör. 

Svårt att kontrollera sina handlingar

– Såvitt det är känt sov barnet och uppfattade inte händelsen. Gärningen har heller inte föregåtts av planering, det var en impulshandling, sade mannens advokat Kristofer Stahre, enligt tidningen. 

Advokaten menar att hans klient inte bör dömas till livstid, utan endast ett tidsbestämt straff. Detta eftersom det finns förmildrande omständigheter i form av att de 33 knivhuggen inte träffat nervbanor, vilket enligt advokaten inte skulle inneburit särskilt mycket smärta för offret. 

Stahre menar också att 23-åringen hade svårt att kontrollera sig på grund av stark stress, rapporterar Aftonbladet. 

Hade ett stormigt förhållande 

Parets förhållande ska ha varit dåligt under en längre tid. Kvinnan uppges ha berättat för närstående att 23-åringen kunde vara våldsam, kontrollerande och självisk. 

Mannen har även sagt att han ville lämna sin sambo. 23-åringen har uppget i förhör att han kände att flickvännen lurade in honom att få barn, och att när han uttryckte att han ville lämna eller inte ville bli pappa hotade kvinnan med att ta sitt liv, enligt förundersökningen. 

I förundersökningen framgår det även hur sambon vid upprepade tillfällen har skickat hotfulla varningar till kvinnan, där han bland annat menar att han skulle “fucka hennes liv” om hon vägrade att göra abort. 

Ett av meddelandena som mannen skickade till sin flickvän. Foto: Polisen

Ville adoptera bort sonen

Enligt förhör med kvinnans vänner hade mannen uppgett att han skulle bättra sig, men när sonen föddes försämrades situationen drastiskt. Redan innan sonen föddes ska han ha försökt övertala kvinnan att göra abort, då han inte ville bortprioteras. 

Väl på BB ska mannen ha betett sig illa och fått extrema utbrott, samt pratat om att adoptera bort barnet mot den nyförlösta mammans vilja, och därmed gjordes orosanmälningar av personalen. 

Tiden efter BB ska bara blivit successivt värre enligt förhör med närstående. Mamman uppges ha varit orolig för att åka hem med det nyfödda barnet till pappan i Älta, enligt förundersökningen. 

I rätten beskrevs det hur den 20-åriga ska varit lycklig över sitt barn och över att ha blivit mamma. 

– Han har berövat pojken sin mamma för alltid, säger kammaråklagare Ronak Råbe enligt Aftonbladet

Kommentera
Kopiera länk
Dela