Lördag 21 Maj
Stockholm

Uppgifter: Polisen vet vem som sköt Einár – därför väcks inte åtal

Einár sköts till döds i oktober 2021.
Einár sköts till döds i oktober 2021. Foto: Karin Wesslén/TT och Fredrik Sandberg/TT

Polisen vet vem som, med flera skott, sköt ihjäl rapparen Einár den 21 oktober förra året – men det saknas bevisning för att kunna väcka åtal, enligt uppgifter till Aftonbladet. Därför ska nu en specialgrupp kopplas in.
– De är erfarna och vänder på varje sten, säger en källa till tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var på kvällen den 21 oktober förra året som den prisbelönte rapparen Einár sköts till döds, endast 19 år gammal, i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. 

Sedan dess har en omfattande mordutredningen pågått, men ingen misstänkt gärningsperson har ännu gripits för dödsskjutningen. 

Polisen har en tydlig bild av Einár-mordet

Polisens utredning har dock pekat åt ett och samma håll sedan en tid tillbaka.

– Utredningen du frågar om håller en fortsatt stadig kompasskurs, åt samma håll som den pekat en längre tid, sade Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Stockholm, till Nyheter24 i slutet av december.

Vid den tidpunkten hade man hållit drygt 340 förhör. Läs mer om det här.

Uppgifter: Specialgrupp inom polisen kallas in

Mer specifikt ska polisen, enligt uppgifter till Aftonbladet, veta vem som avlossade de dödliga skotten mot Einár – och vilket kriminellt nätverk som ska ha beordrat och betalat för att rapparen skulle mördas. 

Brottsärendet betraktas, inom polisen, som polisiärt uppklarat – men det saknas fortsatt teknisk bevisning som möjliggör ett åtal.

Därför kallar man nu in en specialgrupp inom polisen in, uppger källor för Aftonbladet.

– De här poliserna utreder oftast mord där det inte finns så många uppslag till en början. Men de är erfarna och vänder på varje sten, säger en uppgiftlämnare till tidningen.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela