Den 70-årige mannen döms till livstidsfängelse.
Den 70-årige mannen döms till livstidsfängelse. - Foto: Polisen

Slog ihjäl vännen och körde ner krycka i hans hals: ”Tomt”

En 73-årig man hittades ihjälslagen med en kryckkäpp nedtryckt i halsen i en lägenhet i Örebro. Nu döms hans tidigare vän, en 70-årig man, till livstids fängelse för mordet, som enligt tingsrätten hade förnedringsinslag och som måste ha orsakat "stark dödsångest" för offret.


Det var den 20 april i fjol som hemtjänsten larmade polisen efter att ha hittat en 73-årig man ihjälslagen, med en kryckkäpp nedtryckt i halsen, i hans bostad i Örebro, vilket Nyheter24 då rapporterat om

Nu har hans tidigare vän, en 70-årig man, dömts till livstids fängelse för det brutala mordet.

"Måste känt stark dödsångest"

Den 73-årige mannen slogs ett flertal gånger med både med en glasflaska och en kryckkäpp och dödsorsaken bedöms vara kvävning såväl som blodförlust.

I domen från Örebro tingsrätt, som Nyheter24 tagit del av, beskrivs gärningen som särskilt hänsynslös sett till det lidande offret behövt utstå innan sin död.

Kryckkäppen användes för att mörda mannen. Foto: Polisen

”Våldet har bl.a. bestått i att en avbruten kryckkäpp tryckts ner i hans hals vid två tillfällen, varvid en del av hans tänder gått sönder och han frustat blod", skriver man och fortsätter vidare:

"Det är enligt tingsrättens mening uppenbart att offret under händelseförloppet måste ha känt stark dödsångest.”

I domen framgår också att 70-åringen, i den dödliga misshandelns slutskede, krossat ägg i offrets ansikte. 

Överlämnade sig själv till polisen i Örebro

Dagen efter mordet överlämnade sig 70-åringen själv till polisen. Detta efter att han hört på radio om hur en äldre man bragts om livet – och efter att han upptäckt blod på manschetten på sin skjorta.

I polisförhör som Nyheter24 tagit del av uppger mannen att han inte minns att han skadat mannen och att det är "tomt i huvudet" fram tills det att han sitter vid en busskur i närheten.

Mannen, som varken erkänt eller förnekat brott, säger också i förhör att han aldrig varit "osams" med 73-åringen, men att de inte var "jämbördiga politiskt".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.