En 37-årig man åtalas misstänkt för grov mordbrand.
En 37-årig man åtalas misstänkt för grov mordbrand. - Foto: Polisen

Man tände eld på sin lägenhet – åtalas för mordbrand: "Hade tråkigt"

En 37-årig man tände eld på sin egen lägenhet i Malmö och orsakade en omfattande brand i flerfamiljshuset. Nu åtalas han misstänkt för grov mordbrand.
– Jag hade tråkigt, säger han i förhör med polisen.


Det var på julaftonkvällen förra året, vid 22.00-tiden, som polisen kallades till ett flerfamiljshus i området Persborg i Malmö

Larmet gällde en pågående brand i en av lägenheterna i byggnaden och på platsen kunde polisen gripa en 37-årig man misstänkt för att ha anlagt branden.

Räddningstjänsten: "Madrasser i en stor hög"

I polisförhör som Nyheter24 tagit del av uppger räddningstjänstens insatsledare att branden i lägenheten var omfattande och att det var hög risk för spridning i det rökfyllda trapphuset.

Men räddningstjänsten fick kontroll över branden och efter en 40 minuter lång insats var den släckt. Omständigheterna inuti bostaden väckte dock frågor. 

Foto: Polisen

När styrkeledaren berättar om insatsen i förhör säger han att det "ser ganska så konstigt ut i lägenheten med madrasser i en stor hög på köksgolvet samt att en dörr ligger söndrig i vardagsrummet".

"Han sa då att det var han"

Polisen har då redan kommit i kontakt med mannen som bor i lägenheten. Han står nämligen utanför när polispatrullen anländer till platsen.

– Jag frågar då om han bor i lägenheten där det brinner och han säger då ”ja”. Jag frågade honom hur det började brinna och han sa då att det var han, säger en av poliserna i förhör. 

"Bara för att jag hade tråkigt"

När 37-åringen fördes till polishuset i Malmö berättade han hur han startat branden: genom att tända eld på en torr trasa. 

– Sedan tog jag kuddar och lade på elden, berättar han senare i förhör, där han även utvecklar varför han anlagt branden.

Foto: Polisen

– Bara för att jag hade tråkigt, och jag var trött på mitt liv.

När branden börjat ta fart tog mannen, som också uppgett att han känt sig förföljd och "sovit dåligt", sig ut via balkongen.

Åtalas för grov mordbrand

Nu åtalas mannen, som suttit häktad sedan han greps, för grov mordbrand.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom branden inneburit fara för flera människor", skriver åklagaren i stämningsansökan som Nyheter24 tagit del av.

Inga boende fick bestående fysiska men, men tre grannar fick föras till sjukhus på grund av befarade rökskador. Flera boende har dock uppgett att de mått psykiskt dåligt efter händelsen, däribland en kvinna som "trodde att hon skulle dö den kvällen då det brann".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!