Polisens förundersökning och genrebilder.
Systern misstänks för mordet på sin lillebror. - Foto: Polisen och Henrik Montgomery/TT

Kvinna misstänks för mord på sin autistiska lillebror: "En ängel"

En kväll i november intar en 28-årig man, med en intellektuell funktionsnedsättning, en dödlig dos tabletter han fått av sin syster med löftet om att bli en ängel. Kvinnan nekar till brott och menar på att hon hjälpte honom att uppfylla sin dödsönskan.


I mitten av februari åtalades en kvinna i 45-årsåldern misstänkt för att ha mördat sin 28-årige bror i Reftele i Gislaveds kommun. Brodern hade både en intellektuell funktionsnedsättning och autism, och enligt åtalet ska kvinnan ha fått honom att ta en dödlig dos tabletter. Kvinnan, som nekar till brott, menar på att det var broderns egen vilja att dö.

– Utifrån målsägandens funktionsnedsättning och autism påstår jag att målsäganden inte förstått att han skulle dö om han tog tabletterna och att det inte heller är klarlagt att han själv ville dö. Gärningen är därför att bedöma som 

Ett_brott_som_innebär_att_någon_avsiktligt_berövar_en_annan_person_livet.

">mord, säger kammaråklagare Maria Lundberg i ett pressmeddelande.

Foto: Polisen

Kvinnans bror hölls inlåst i en stuga i skogen

Enligt åtalet ska 28-åringen, vars mentala ålder uppges vara 9 år, ha varit inlåst i ett hus i skogen under sex års tid. Huset var ett LSS-boende ordnat av kommunen, där han kameraövervakades och endast fick ta emot ett begränsat antal besök.

Så såg den hårda levnadssituationen ut tills dagen han fick flytta hem till sin äldre syster under år 2020. Men ljuspunkten fick en mörk vändning när han den 10 november 2021 hittades död i sin säng.

Två versioner, systerns och anhörigas, målas sedan upp. Systern menar på att 28-åringen, som ska ha haft ett självskadebeteende, mådde väldigt dåligt och hade en dödsönskan. Medan anhöriga menar på att kvinnan är manipulativ och att brodern inte skulle ha fattat att han skulle dö av tablettdosen.

Under larmsamtalet, i polisen förundersökning som Nyheter24 tagit del av, framkommer det att kvinnan är väl medveten om att hennes bror är död. Personalen ber då kvinnan att göra flera upplivningsförsök.

– OK men skulle du kunna bara placera dina knogar mitt på hans bröstkorg och gnugga han väldigt hårt, reagerar han på det?, säger personalen på SOS.

– Jag vet att han är död, svarar kvinnan då.

Foto: Polisen

”Om man vill bli en ängel så kan man ta det”

Systern, som misstänks ha gett sin bror en dödlig mängd tabletter bestående av tramadol och bensodiazepiner, var även den som larmade SOS.

– Jag ställde dem vid bordet och sen säger jag det "om man vill bli en ängel så kan han ta de då" och han tar det då, säger kvinnan i förhör och fortsätter:

– Jag ska stå upp för detta vad jag har gjort i alla fall. Jag har hjälpt honom, det är vad jag har gjort. 

När polisen under förhöret frågar om hon tror att 28-åringen förstår vad som kan hända om han tar tabletterna svarar kvinnan:

– Ja, det gör han. Jag tror faktiskt att han gör det. Jag förstår definitivt vad som kan hända.

Och det är?

– Att han somnar in smärtfritt, utan ångest. Han var ju helt förstörd. 

Rättegången mot kvinnan förväntas avslutas på fredagen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!