Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter hundmordet: Nu polisanmäler hon snuten

- 24/07/2012, 17:12 -
Brutus var en korsning mellan Newfoundland och Berner Sennen, här tillsammans med Henriettas dotter Joline.

Brutus var en korsning mellan Newfoundland och Berner Sennen, här tillsammans med Henriettas dotter Joline.

Privat

Ord står mot ord. Polisen i Skåne vill inte berätta sin version av hundskjutningen i Arild och nu vill hundens matte, Henrietta Kozica få upprättelse och polisanmäler hundföraren som sköt hennes hund.

Det senaste dygnet har varit jobbigt för Henrietta Kozica i skånska Arild. Familjehunden Brutus blev under måndagsmorgonen skjuten av en polisman på villatomten, och än så länge har inte Henrietta fått en förklaring som håller, enligt henne.

– Ska de göra en grundlig undersökning så måste de ju komma hit innan blodspåren och bevismaterialet försvinner, säger Henrietta Kozica, till Nyheter24.

Vad säger polisen till dig?

– De är inte speciellt intresserade av att hjälpa till, och polismannen som sköt Brutus var helt avvisande i telefonen när jag pratade med honom idag.

Enligt henne står ord mot ord, men nu tänker Henrietta sätta hårt mot hårt.

– Jag har ringt polisen och sagt att jag vill göra en egen polisanmälan!

Henrietta beskriver Brutus som en "snäll familjehund" som aldrig skulle attackera en människa. Hur kunde det då bli så att hundföraren som kom in i Henriettas trädgård kände sig så pass trängd att han var tvungen att skjuta Brutus i huvudet?

– Ja, det står ord mot ord. Jag såg ju allt hända; Brutus var tre, fyra meter från polisen och hans hund, och backar bort därifrån – då tar polisen upp sitt vapen och skjuter Brutus i huvudet!

Även om Brutus nu hade attackerat hundföraren så tycker Henrietta att han agerat fel.

– Han har ju en batong och en pepparsprej som han hade kunnat använda, han hade inte behövt skjuta Brutus. 

Efter skjutningen beskriver Henrietta de närmaste två timmarna som "ett lidande, där Brutus kämpade för sitt liv", och även här finns meningsskiljaktigheter i vad som har hänt.

– Polismännen ser på och tar inte tag i situationen, de säger att de har ringt djurambulansen, men det har vi kollat upp och det har de inte gjort, berättar Henrietta och fortsätter:

– Vi ber dem att avrätta Brutus på plats för att avsluta hans lidande, men de vägrar. Istället skriker polisen som sköt Brutus till mig: varför gjorde du inget om du såg mig skjuta hunden. Vad skulle jag ha gjort, undrar jag?

En av poliserna som kom tillbaka till familjen efter incidenten sa till Henrietta att "det rörde sig om självförsvar" men när Henrietta ville så ett dokument på att den attackerade polismannen hade fått bitmärken, eftersom han sa att han blivit biten av hunden, blev svaret luddigt.

– Helt plötsligt var han inte säker på om hans kollega hade blivit biten eller fått en sträckning, han trodde att det rörde sig om en vrickning och det fanns därför inga märken – det är ju två olika saker!

Hur tycker du att polisen har hanterat detta?

– Folk ska få reda på sanningen, han ska stå för vad han har gjort och inte hitta på saker. Polisen som sköt Brutus är inte lämplig som polis, det här säger allt om hur nervös och stel han är som polis. 

När Nyheter24 under måndagen pratade med Marcus Andersson, biträdande inre befäl i Helsingborg, sa han att det skulle skrivas en rapport senare under dagen. När Nyheter24 under tisdagen vill ta del av rapporten blir det dock kalla handen.

– Jag vill inte uttala mig om det, du får ta det med informatören för polisen i nordvästra Skåne som alla andra medier gör, blir svaret från Marcus Andersson. 

Nyheter24 ringer polismästare tillika informatör Lars-Olof Cederlund. Men inte ens han vill uttala sig om fallet.

– Jag kan inte säga något om rapporten, jag har inte sett den, säger han till Nyheter24.

Men Marcus Andersson sa att jag skulle prata med dig?

– Ja, det är ju det vanliga svaret att vi informatörer ska ta tag i det, det är lätt att bara skjuta över det till någon annan!

Okej så vem ska jag prata med då tycker du?

– Det vet jag inte, det är ju än så länge sekretessbelagt under förundersökningen, men jag har hört ryktesvägen att det har skrivits ett PM.

Kommer familjen få ersättning för det inträffade?

– Om det framgår bevis på att vi har gjort fel, så kommer det utgå skadestånd.