Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis sexchattade med 14-åring – får löneavdrag

- 07/11/2012, 17:22 -
Ett av mannens sms till den 14-åriga flickan.

Ett av mannens sms till den 14-åriga flickan.

Scanpix/Montage

Poliskommissarien sexchattade med en 14-årig flicka och frågade om hon ville "knulla". Men trots att det skedde på arbetstid får polisen behålla jobbet – han får istället 25 procents löneavdrag i en månad.

STOCKHOLM. Nyheter24 har tidigare berättat om poliskommissarien från Stockholm som fick behålla sitt jobb trots att han sexchattat med en 14-årig flicka från polismyndighetens datorer.

Mannen, som är i 50-årsåldern, frågade bland annat om flickan var "kåt och sugen" samt om hon kunde träffas och ha sex. Han lade även ut nakenbilder på sig själv med hjälp av polisens IT-system. Nu har polisens personalansvarsnämnd (PAN) bestämt mannens straff.

"Meddelanden med grovt sexuellt innehåll"

Kommissarien får löneavdrag med 25 procent av daglönen i 25 dagar. 

"Du har på arbetstid och med hjälp av polisens it-system skickat meddelanden med ett grovt sexuellt innehåll till en flicka som uppgav sig vara 14 år gammal", skriver PAN till mannen.

Förundersökningen lades ned

Trots att händelsen skedde på arbetstid och att polismyndigheten själv konstaterar att mannen skickat "meddelanden med grovt sexuellt innehåll" och "gav uttryck för en vilja att inleda en sexuell relation med ett 14-årigt barn" får kommissarien fortsätta arbeta som polis.

– Det krävs ett brott för att en polis ska avskedas. I det här fallet har åklagaren gjort bedömningen att det inte begåtts något brott. Enligt Arbetsdomstolens praxis så kan man då inte avskeda folk, sade polisens jurist Tomas Rönnberg, till Nyheter24 tidigare.

Polisen erkänner att han skickat meddelanden

Poliskommissarien var först misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn, men utredningen lades ned. Bland annat eftersom flickan inte ville medverka. Då fick mannen behålla sitt arbete som polis.

Kommissarien har erkänt att han skickat meddelandena, men han säger sig ha "spelat med" eftersom han trodde att "flickan bluffade" och i själva verket var en man.