Granaterna visade sig senare vara oskarpa.
1 av 4
Granaterna visade sig senare vara oskarpa. - Foto: AP/Scanpix
Polisen uppmanar alla med sprängmedel hemma att låta det ligga och ringa polis.
2 av 4
Polisen uppmanar alla med sprängmedel hemma att låta det ligga och ringa polis. - Foto: AP/Scanpix
Även i Trollhättan har en granat lämnats in.
3 av 4
Även i Trollhättan har en granat lämnats in. - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX SWEDEN
Även i Trollhättan har en granat lämnats in.
4 av 4
Även i Trollhättan har en granat lämnats in. - Foto: AP/Scanpix

Panik på polisstation efter att 87-åring lämnat in granater

En polisstation i Vällingby tvingades utrymmas i panik efter att en 87-årig man lämnat in två granater. Mannen trodde att de omfattades av vapenamnestin, men i själva verket blev han själv misstänkt för brott.
– Det ställde till det rejält, säger närpolischefen Peter Sarman.


Polisen på Facebook

"Under gårdagen lämnade en person in två granater i receptionen i Vällingby, detta är så klart inte bra, främst av två anledningar.

1. Granaten kan explodera under transporten till oss samt vi måste ringa in bombtekniker när den väl är hos oss.

2. Vapenamnestin omfattar inte granater, bara skjutvapen så den dom lämnar in bomber eller annat får det jobbigt rent polisiärt, skriver polisen på Facebook.

Ännu ett fall

På måndagen lämnades en granat in till polisen i Trollhättan. Granaten antas vara från första världskriget och även i det fallet fick polisen vidta säkerhetsåtgärder.
Polisen uppmanar personer som upptäcker sprängmedel  att ringa i stället för att flytta de farliga föremålen.

VÄLLINGBY. Från den 1 mars till den 31 maj 2013 råder vapenamnesti vilket innebär att man kan lämna in vapen till polisen utan att straffas. Det var vad en 87-årig man hade i åtanke när han under torsdagen stegade in på polisstationen i Vällingby och ville lämna in två granater

Men besöket blev inte som mannen tänkt sig. Poliserna på plats insåg snabbt att alla i området svävade i livsfara och en utrymning av byggnaden inleddes i panik.

– Det blev snabba bud. Vi fick utrymma hela polisstationen och närliggande verksamhet samt spärra av utanför. Det är bara specialutbildade poliser som kan avgöra om sådana här granater är skarpa eller inte. Vi var tvungna att ta det säkra före det osäkra, säger Peter Sarman, närpolischef för polisen i Hässelby och Vällingby, till Nyheter24.

"Ska låta sprängmedel ligga"

Granater och annat sprängmedel omfattas inte av vapenamnestin. Det är i själva verket brottsligt att både förvara och förflytta sprängmedel.

– Efter en undersökning visade det sig att det inte fanns något krut kvar i granaterna och att de därmed var ofarliga. Därmed är mannen inte misstänkt för något brott. Men hade det varit skarpa granater hade han kunnat misstänkas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse eller andra oaktsamhetsbrott, säger Sarman, och fortsätter:

– Det här ställde ju till det rejält och han har blivit informerad om olämpligheten i hans agerande. Har man sådana här saker hemma ska man låta de ligga så att polisen får komma till platsen. Att flytta eller transportera sprängmedel är farligt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!