Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kändes igen från Facebook - frikänns från misshandel

- 19/04/2013, 15:43
Mannen dömdes först i tingsrätten men frikändes av Svea hovrätt.
1 av 4

Mannen dömdes först i tingsrätten men frikändes av Svea hovrätt.

SCANPIX

Tingsrätten ansåg att mannen kunde dömas trots att värdet av en fotokonfrontation kunde ifrågasättas.
2 av 4

Tingsrätten ansåg att mannen kunde dömas trots att värdet av en fotokonfrontation kunde ifrågasättas.

SCANPIX SWEDEN

Innan fotokonfrontationen kollade den misshandlade upp den åtalade via Facebook.
3 av 4

Innan fotokonfrontationen kollade den misshandlade upp den åtalade via Facebook.

Ap

Vilket gör att hovrätten frikänner mannen.
4 av 4

Vilket gör att hovrätten frikänner mannen.

SCANPIX SWEDEN

En man som från början dömdes för misshandel i tingsrätten frias nu av Svea hovrätt. Anledningen - den misshandlade kollade upp den misstänkte gärningsmannen på Facebook.

FALUN. I slutet av december 2011 misshandlades en, vid tillfället, 17-årig pojke under en efterfest med ett par knytnävsslag. Så långt står allting klart.

En liten tid senare fick han ett tips om vem den skyldige kunde tänkas vara, kollade upp honom på Facebook och kände omedelbart igen den utpekade mannen, då 36 år gammal. Samma sak med 17-åringens före detta flickvän som också var närvarande när misshandeln skedde.

Nekade

Den utpekade nekade dock och hävdade att han vid tillfället befann sig hemma hos en vän som till viss del backade upp hans berättelse. Men han pekades ut av 17-åringen och ex-flickvännen vid en fotokonfrontation, anordnad av polisen.

Falu Tingsrätt valde att bedöma fotokonfrontationen som tillförlitlig, trots att den misstänkte gärningsmannen alltså var igenkänd sen tidigare, och satte dessutom stor vikt vid att "någon eller några" som var med i lägenheten där efterfesten hölls hade tipsat 17-åringen om vem som gärningsmannen kunde tänkas vara. Man skriver i och för sig att fotokonfrontationen förlorat en stor del av sitt bevisvärde men att kombinationen av fotokonfrontation och letande på Facebook närmast kan ses som en bekräftelse på att han sett rätt.

Annan bedömning i hovrätten.

Fallet överklagades till Svea hovrätt som gör en helt annan bedömning. Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att det faktum att 17-åringen redan innan fotokonfrontationen kände igen 36-åringen minskar dess trovärdighet genom att han har haft möjlighet att skaffa sig förutfattade meningar. Man lägger dessutom större vikt vid att både 17-åringen och den före detta flickvännen var berusade vid misshandelstillfället. 

36-åringen, som sedan tidigare var dömd för bland annat grov misshandel och försök till utpressning, dömdes i november förra året till skyddstillsyn med 80 timmars samhällstjänst och till att betala ett skadestånd på 36 200 kronor. Något som hovrätten nu alltså motsatt sig och mannen frias nu.

Enligt Dala-Demokraten kan de speciella omständigheterna med eget sökande på Facebook och de konsekvenser det nu fick kunna innebära att målet nu tas upp även i högsta instans.