Polischefen köpte en mobiltelefon åt en kriminell.
1 av 2
Polischefen köpte en mobiltelefon åt en kriminell. - Foto: TT BILD
Nu tvingas han lämna sin anställning.
2 av 2
Nu tvingas han lämna sin anställning. - Foto: SCANPIX

Polischef riskerar sparken – efter kontakt med grovt kriminella

Rikspolisstyrelsen kräver att en högt uppsatt polischef i Västernorrland sparkas. Chefen har lämnat hemliga spaningsuppgifter till en grovt kriminell person.


"Ytterst allvarligt

I Rikspolisstyrelsens anmälan står det:

"Han har genom sin egen källdrivning satt tre säkerhets- och kontrollnivåer ur spel genom att själv agera på den lägsta nivån som är hanterarnas arbete. Att som övergripande ansvarig själv inte följa bestämmelserna om informatörsverksamheten är ytterst allvarligt. När vidden av x kontakter med grovt kriminella personer bilvit känd framstår beteendet från hans sida som så allvarligt att hans handlande riskerar ställa till stor skada för polisens arbete mot grov organiserad brottslighet".

SUNDSVALL. När poliserna lyssnade igenom de hemliga avlyssningsbanden från en spaningsoperation spelades deras egen chefs röst upp.

I samtalet pratade polischefen med en grovt kriminell person och lämnade ut uppgifter som spaningsledningen betraktade som hemliga spaningsuppgifter som absolut inte fick komma ut.

Polischefen har enligt SVT gjort sig skyldig till två brott sam annan typ av grov misskötsamhet – och nu kräver Rikspolisstyrelsen att han sparkas

Gav mobiltelefon åt kriminell

Enligt Rikspolisstyrelsen har polischefen grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren.

Han ska ha drivit egna källor och läckt hemlig spaningsinformation. Något som bryter mot bestämmelserna som gäller för informatörshantering inom polisen. Han ska även ha köpt in två mobiltelefoner som han gav till sig själv och till en grovt kriminell person, det skriver SVT.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.