Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Knarkligans krav för att få köpa cannabis – måste ha en moped

- 26/07/2013, 15:42 -
Åtalas nu.
1 av 5

Åtalas nu.

Scanpix

Enligt de tre misstänka ska de bara ha sålt till ungdomar med mopeder.
2 av 5

Enligt de tre misstänka ska de bara ha sålt till ungdomar med mopeder.

Bertil Ericson / SCANPIX

Något som åklagaren inte ser som en förmildrande omständighet.
3 av 5

Något som åklagaren inte ser som en förmildrande omständighet.

JESSICA GOW / SCANPIX

Nu riskerar de tre fängelse för grovt narkotikabrott.
4 av 5

Nu riskerar de tre fängelse för grovt narkotikabrott.

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Själva säger de att de bara sålt små mängder.
5 av 5

Själva säger de att de bara sålt små mängder.

SCANPIX / AP

Tre unga män i Kristianstad misstänks för att ha skött en omfattande försäljning av cannabis till barn och ungdomar. Men bara till sådana som körde moped.

KRISTIANSTAD. Tre unga män står åtalade, misstänkta för att ha skött en omfattande verksamhet med cannabisförsäljning till barn och ungdomar. Enligt Kristianstadsbladet framstår de tre som förhållandevis skötsamma ungdomar med en mycket liberal inställning till cannabis.

Gått i skolan

En av de tre åtalade har till och med lyckats slutföra andra året på gymnasiet under den tid som han har suttit häktad, och det med mycket bra betyg. Under rättegången har han berättat att han under häktningstiden ändrat inställning till cannabis, eftersom att han tycker att det varit jobbigt att vara häktad.

Kunderna har de lockat de lockat till sig med hjälp av massutskick av sms. Enligt de anklagade har det handlat om försäljning i liten skala för att finansiera sitt eget brukande men  åklagaren hävdar att det handlar om mycket stora mängder och anser att det rör sig om grovt narkotikabrott, skriver Kristianstadsbladet.

Krävde mopedinnehav

Enligt åtalet har de tre sålt cannabis till ett stort antal ungdomar, vissa under femton år. Själva har de tre åtalade dock hävdat i förhör att de kontrollerat köparnas ålder genom att bara sälja till de som hade moped. Något som åklagaren Eva Norberg inte tycker är en förmildrande omständighet.

– De finns ju faktiskt personer som kör moped utan att ha rätt att göra det, säger hon till Kristianstadsbladet.

Fria i väntan på dom

De tre unga männen har suttit häktade under två månader men har nu släppts fria i väntan på dom. Något som enligt Norberg är felaktigt.

– Med tanke på att de alla tre har en mycket tung missbruksproblematik är risken uppenbar att de återfaller i brottslighet. Något annat straff än fängelse för de två äldsta kan inte komma ifråga, säger hon till Kristianstadsbladet.