Ung flicka anmälde inte våldtäkt – rädd att bli utpekad som "hora"

- 02/10/2013, 13:04 -
Flickan våldtogs brutalt.
1 av 4

Flickan våldtogs brutalt.

SCANPIX

Trots det ville hon inte anmäla.
2 av 4

Trots det ville hon inte anmäla.

SCANPIX NORWAY

Först när händelsen kom till polisens kännedom genom en annan utredning vågade hon berätta.
3 av 4

Först när händelsen kom till polisens kännedom genom en annan utredning vågade hon berätta.

JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Den misstänkte gärningsmannen åtalas nu vid Sundsvalls tingsrätt.
4 av 4

Den misstänkte gärningsmannen åtalas nu vid Sundsvalls tingsrätt.

JESSICA GOW / SCANPIX

Den unga flickan våldtogs brutalt – men vågade inte berätta om det hela av rädsla att bli hatad av omgivningen. Först efter att polisen på omvägar fått nys om det hela vågade hon berätta.

MEDELPAD. En ung flicka blev våldtagen – men vågade inte anmäla av rädsla att bli hatad i sitt lilla samhälle och utpekad som hora, skriver Dagbladet.

Tidningen skriver att flickan, som är minderårig, ska enligt polisutredningen ha följt med en äldre pojke till en lägenhet i det lilla samhället och där blivit våldsamt och brutalt våldtagen. Något som hon sedan inte velat anmäla.

– Det är en hård social press på tjejer i de här åldrarna, säger Christina Björk på polisen i Sundsvall till Dagbladet.

Flickan ska ha berättat för polisen om en annan flicka i en mindre ort som blivit våldtagen på ett liknande sätt – och som sen blivit kallad "äcklig" och "hora" av de andra byborna. Den flickan fick veta att hon var en lögnare, att hon ljög och att hon hade förstört våldtäktsmannens liv.

Rädda att bli kränkta i sociala medier

Flickans berättelse är något som polisen i Sundsvall känner till allt för väl. Många tonåringar lever under hård press och att anmäla någon för övergrepp eller andra brott kan leda till problem, framför allt i mindre samhällen .

– De är till exempel rädda för att bli kränkta via sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Det har ju hänt tidigare på andra håll i landet, säger Christina Björk till Dagbladet.

I fallet med den unga flickan fick polisen trots allt reda på övergreppet via omvägar och flickan berättade, motvilligt, om det hela i förhör. Men trots att hon mått mycket dåligt efter våldtäkten är hon ännu mer upprörd och orolig över omgivningens reaktioner på polisanmälan än över själva våldtäkten, skriver Dagbladet.