Man skrek "Sieg heil" efter krogen - skyller på Tourettes syndrom

- 12/11/2013, 12:02 -
Tingsrätten köpte inte förklaringen
1 av 3

Tingsrätten köpte inte förklaringen

TT BILD

Mannen skrek "sieg heil" på stan.
2 av 3

Mannen skrek "sieg heil" på stan.

TT BILD / Ap

Nu döms han till dagsböter.
3 av 3

Nu döms han till dagsböter.

JESSICA GOW / SCANPIX

Efter en krogrunda gick en 22-årig man ut på stan och skrek "Sieg heil" till ett 20-tal personer. Under rättegången om hets mot folkgrupp skyllde han på - Tourettes syndrom.

NORRTÄLJE. En 22-årig man från Rimbo har dömts till dagsböter för våldsamt motstånd och hets mot folkgrupp.

Mannen hade varit ute och festat med några kompisar i somras när han började skrika "Sieg heil" på stan i Norrtälje. Orden ropades högt flera gånger inför ett 20-tal personer och två poliser i närheten sa till 22-åringen.

Polisernas varning fick dock motsatt effekt. Den unge mannen bytte fokus och skrek ut Hitlerhälsningen och svordomar mot poliserna vilket resulterade i att han omhändertogs för fylla.

Tingsrätten köpte inte förklaringen

På vägen till polisstationen fortsatte mannen att yttra hånfulla och nedsättande kommentarer om judar och homosexuella. När 22-åringen vaknade upp i arresten mindes han ingenting från kvällen, men fick snart veta att han var misstänkt för våldsamt motstånd och hets mot folkgrupp.

Under rättegången skyllde mannen sina nazistiska utrop på att han lider av Tourettes syndrom när han är berusad. Den förklaringen gick inte hem hos tingsrätten som dömer honom till sammanlagt 24 000 kronor i dagsböter, det skriver Norrtelje Tidning.