Lundsbergselever åtalas: "Hänsynslöst beteende"

- 19/11/2013, 15:40 -
Riksinternatet tvingades stänga efter incidenten.
1 av 2

Riksinternatet tvingades stänga efter incidenten.

SCANPIX SWEDEN

Men senare ändrades beslutet av förvaltningsrätten.
2 av 2

Men senare ändrades beslutet av förvaltningsrätten.

Faksimil SVT

Det blir ett rättsligt efterspel för de elever på elitskolan Lundsberg som plågade yngre elever. Nio elever och en husföreståndare åtalas.

KARLSKOGA. Nio elever och en husföreståndare kommer att åtalas efter händelserna vid under den så kallade nollningen vid elitskolan Lundsberg i augusti i år som tillfälligt ledde till att skolan stängdes ned. Två av de nio eleverna åtalas för vållande till kroppsskada efter att ha orsakat en brännskada på en yngre elev.

"Hänsynslöst beteende"

Samtliga nio åtalas för olaga hot alternativt efter att ha skrämt fyra yngre till att tro att de skulle brännas med ett strykjärn.

– Enligt min mening har hoten varit sådana att målsägandena kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. I vart fall har de genom ett hänsynslöst beteende ofredat de yngre pojkarna, som alla var nya på skolan, säger tf vice chefsåklagare Niclas Wargren i ett pressmeddelande.

Husföreståndaren åtalas för medhjälp till olaga hot alternativt ofredande efter att han givit de äldre eleverna tillstånd att skrämma de yngre.