Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hämnades på 13-årig flicka genom att sprida nakenbild på Facebook

- 20/02/2014, 15:33 -
Göta hovrätt fäller 16-åringen för förtal.
1 av 3

Göta hovrätt fäller 16-åringen för förtal.

TT Bild

16-åringen valde att hämnas på att 13-åringen spridit rykten om henne på Facebook.
2 av 3

16-åringen valde att hämnas på att 13-åringen spridit rykten om henne på Facebook.

TT Bild

16-åringen döms till böter och skadestånd.
3 av 3

16-åringen döms till böter och skadestånd.

JESSICA GOW / SCANPIX

Hovrätten dömer en 16-årig flicka till böter och skadestånd för att ha spridit nakenbild på Facebook.

VÄXJÖ. Som en form av hämnd för ryktesspridning på Facebook publicerade en 16-årig flicka en nakenbild på en 13-årig flicka på Facebook. Något som nu leder till att Göta hovrätt fäller 16-åringen för förtal.

Det är en bedömning som går tvärtemot den som Växjö tingsrätt gjorde i augusti förra året när man valde att fria den äldre flickan då man pekade på "att enbart publicera en nakenbild på en människa är oftast inte förtal".

"En tydlig sexuell prägel"

Något som hovrätten också instämmer i men de gör i stället bedömningen att "i detta fall är det dockfråga om ett nakenfotografi som enligt hovrättens mening har en tydlig sexuell prägeloch som förmedlar intrycket att personen i fråga poserar och sätter fokus på sina barabröst".

Hovrätten skriver också att bilden ger ett intryck av att 13-åringen "skulle vara sexuelltutagerande och ha ett behov av att visa sig naken för andra".

"Dagsböter och skadestånd"

Detta i kombination med flickans unga ålder gör att den bild som fotografiet förmedlar är en nedsättande bild av flickan.

Därför döms nu 17-åringen till dagsböter för förtal. Hon ska även betala ett skadestånd på 5 000 kronor till 13-åringen tillsammans med sin vårdnadshavare.