Flera medieprofiler i knarkhärva – 21 åtalas

- 24/04/2014, 13:46 -
Flera mediaprofiler åtalas för narkotikabrott.

Flera mediaprofiler åtalas för narkotikabrott.

Scanpix

Det tungt kriminella nätverket "Lejonen" har levererat kokain till mediechefer, nöjesprofiler och andra etablerade societeter i Stockholms innerstad.

STOCKHOLM. Under torsdagen släpptes utredningen kring knarkhärvan i Stockholms innerstad. Under ett par månader har polisen kunnat dokumentera över 200 knarkaffärer. 

Utredningen har pågått sedan augusti 2013 och är på totalt över 10 000 sidor. Den innehåller bland annat sms-konversationer, spaningsbilder och utskrivna telefonsamtal mellan säljare och köpare, skriver Expressen

Över 100 personer är misstänkta

Enligt polisen har affärerna genomförts via sms och med kodord för taxiresor. Knarket har sedan levererats till den adress som har uppgetts.

21 köpare har redan åtalats, men mer än 100 är misstänkta för köp av kokain och riskerar i slutändan att fällas för narkotikabrott.

16 tillfällen

Bland de åtalade har flera erkänt och på åtalslistan finns flera kända namn inom mediebranschen. Bland dem åtalade finns bland annat en 30-årig kvinna högt uppsatt i PR-branschen som bara mellan augusti och oktober förra året ska ha genomfört köp av kokain vid 16 tillfällen.

Vid ett tillfälle ska hon och en väninna suttit på en restaurang vid Stureplan och skickat ett sms till en av säljarnas telefoner. En stund senare ska en röd bil ha bromsat in framför kvinnorna. Kvinnorna klev in i bilen och tre minuter senare var affären avklarad. 

När kvinnan greps förnekade hon först, men erkände sedan efter den starka bevisningen. Enligt kvinnans försvar till polisen hade hon fastnat i ett missbruk som hon behövde hjälp att komma ur.

"Är inte medvetna"

Kommissarie Stefan Edin på Västerortspolisens narkotikasektion säger till Expressen att han tror få av köparna har varit medvetna om vad det är för typer de har gjort affärer med.

– Säljarna är samma personer som vi menar har varit inblandade i skottlossningar och andra grova brott. Ofta finns det ett eller flera led mellan kunderna och de som styr verksamheten, men här har grovt kriminella själva kört runt och levererat, säger han till Expressen.

14 personer från det tungt kriminella nätverket "Lejonen" står nu åtalade. Förutom narkotikabrott står de åtalade för bland annat grova vapenbrott, olaga hot och övergrepp, skriver Expressen.