Anders Eklund.
1 av 6
Anders Eklund. - Foto: POLISEN / SCANPIX
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset.
2 av 6
Under förra året misshandlades Eklund i fängelset. - Foto: Polisen
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba.
3 av 6
Anders Eklund slogs blodig med gummiklubba. - Foto: Polisen
På bordet syns gummiklubban.
4 av 6
På bordet syns gummiklubban. - Foto: På bordet syns gummiklubban.
Verkstaden där Eklund blev misshandlad.
5 av 6
Verkstaden där Eklund blev misshandlad. - Foto: Polisen
Blod på golvet.
6 av 6
Blod på golvet. - Foto: Blod på golvet.

Anders Eklund vill läsa om barnvåldtäkter

Ville läsa om lastbilschaufför som våldtar ung flicka.


Om böckerna:

”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” är en reportagebok som handlar om en ung flicka som våldtas av sin styvfar.

"Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt” handlar om ett flertal svenska gruppvåldtäktsmål och är skriven av Katarina Wennstam.

"Skamfläck" handlar om en ung flicka som våldtas av en äldre man.

Fakta från Aftonbladet.

Anders Eklund, dömd till livstids fängelse för att ha våldtagit och mördat tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, ville få tillstånd att ha fyra böcker till sin cell –  som alla handlar om sexuella övergrepp, det avslöjar Aftonbladet.

Bland böckerna finns bland annat "Blondie" där en lastbilschaufför våldtar en nioårig flicka. Vid tiden för mordet på Engla arbetade Eklund som just lastbilschaufför.

Handlar om övergrepp mot flickor

I övrigt ansökte Eklund också om att få tillgång till böckerna ”Skamfläck”, ”Den lilla fången - berättelsen om en förlorad barndom” och ”Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt”. Enligt Aftonbladet handlar samtliga böcker om sexuella övergrepp mot flickor.

Kriminalvården avslår dock Eklunds samtliga önskemål. I beslutet skriver man, enligt Aftonbladet, att "mot bakgrund av bokens innehåll och med hänsyn till Eklunds brottslighet och att han tidigare blivit utsatt för grovt våld på grund av sin brottslighet anser anstalten Tidaholm att aktuellt innehav äventyrar Eklunds personliga säkerhet samt den allmänna säkerheten på avdelningen".

Kan begå nya sexualbrott

Nyligen utreddes också om Eklund kunde bli förflyttad från Tidaholmsanstalten, dit han flyttades efter att ha misshandlats av andra fångar på Norrtäljeanstalten, till en anstalt med lägre säkerhet och även få tillgång till permissioner. Men även där slog Kriminalvården fast att det inte blir av. Enligt Aftonbladet konstaterades det nämligen att det finns en ”påtaglig risk” för att Eklund kommer begå nya sexualbrott. Dessutom finns en rymningsrisk vid permissioner.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras kompisrekryteringar

Tonåring i rätten efter Skärholmenmord: "Nekar"

En 17-årige pojke som misstänks för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen framträdde under tisdagen inför häktningsdomare. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira har kollapsat

En kraftig brand har utbrutit i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.