27-åringen spred grovt hat på nätet, nu frias han helt i Svea Hovrätt.
1 av 4
27-åringen spred grovt hat på nätet, nu frias han helt i Svea Hovrätt. - Foto: Collage: TT / TT
Irena Pozar anmälde den hatiska kommentaren som skrevs i kommentarsfältet till hennes krönika.
2 av 4
Irena Pozar anmälde den hatiska kommentaren som skrevs i kommentarsfältet till hennes krönika. - Foto: Nyheter24
Svea Hovrätt friar mannen men men också av lagstiftningen borde ses över.
3 av 4
Svea Hovrätt friar mannen men men också av lagstiftningen borde ses över. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Juridikprofessorn Mårten Schultzhoppas domen överklagas. Irena Pozar har inte bestämt sig än för om hon vill ta ärendet vidare.
4 av 4
Juridikprofessorn Mårten Schultzhoppas domen överklagas. Irena Pozar har inte bestämt sig än för om hon vill ta ärendet vidare. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / TT

27-åring frias – trots "feminister borde få kniv i fittan"

Mannen skrev att feminister borde få en kniv i fittan. Trots det grova näthatet frias han i dom från hovrätten.


"Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister", så är det fullt lagligt att kommentera på Facebook, enligt en dom i Svea Hovrätt.

Kommentaren postades i kommentarsfältet till en krönika om feminism, skriven av Irena Pozar som då arbetade som journalist på Nyheter24.

Den 27-åriga mannen kommenterade: "Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister".

En annan kommentar skriven av samma man lyder: ”Men jämställhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställigheten i Sverige är att gå ut med ett basebollträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk”

Enligt hovrätten måste en person vara mer aktiv för att dömas för ofredande. Det kan tolkas som att personen måste skriva flera kränkande kommentarer eller skicka flera hatiska mejl för att vara tillräckligt allvarligt för att räknas som ofredande av hovrätten.

Mannen dömdes till dagsböter i Tingsrätten men Hovrätten väljer alltså att fria mannen, trots att den anser att det står klart att det är 27-åringen som skrivit kommentarerna.


Bildkälla: TT

Lagstiftningen borde ses över

– Det är skönt att det är klart men utfallet är tråkigt. Jag visste att det fanns en risk att det här skulle kunna bli utfallet, säger Pozar till Nyheter24.

Hovrätten skriver dock att lagstiftningen borde ses över och det ser hon som något positivt. Om hon väljer att överklaga har hon inte bestämt än.

– Jag har inte bestämt mig än men jag tror det vore bra om jag gör det och det kan bli en prejudicerande dom, säger hon.

Inte oväntad dom

Juridikprofessorn Mårten Schultz är inte förvånad över domen.

– Det är beklagligt men inte direkt överraskande. Skyddet för integriteten är svagt i svensk rätt vilket denna dom illustrerar, säger han till Nyheter24.

– Jag hoppas att det går till högsta domstol för det ger ju en passning till lagstiftaren och Hovrätten att det kan ifrågasättas om det borde vara otillåtet. Oavsett politisk färg tror jag många tycker att det här borde går över gränsen, säger Schultz.

/
/
/
Hot
/
hat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.