1 av 3
- Foto: TT
Undersökningarna ska erbjuda 500 kronor på H&M, Ikea eller på en matvarubutik.
2 av 3
Undersökningarna ska erbjuda 500 kronor på H&M, Ikea eller på en matvarubutik. - Foto: TT
Ikeas grundare Ingvar Kamprad med en Ikeakatalog.
3 av 3
Ikeas grundare Ingvar Kamprad med en Ikeakatalog. - Foto: TT

H&M och Ikea utsatta för sms-bedrägari – så drabbas kunder

Bedragare använder logotyper från H&M ock Ikea för att lura av ont anande personer deras telefonnummer, och sedan utsätta dem för bedrägeri.


Ett frågeformulär sprids på appen Whats up och det verkar ha allt annat än goda avsikter. Det handlar om en "marknadsundersökning" och när användaren besvarat frågeformuläret får den ett erbjudande om ett presentkort från Ikea, H&M eller Migros, som är en stor livsmedelskedja i Schweiz, skriver Metroexpress.

Men bara en grej först, du ska fylla i ditt telefonnummer och din adress så att företagen kan skicka presentkorten till dig.

Bedragarna använder sedan telefonnumret för att skriva upp dig på ett sms-betal-abonnemang.

Metroexpress skriver om att det hänt i Schweiz men när Nyheter24 själva söker efter undersökning hittar vi en likadan sajt på engelska. Även den erbjuder ett presentkort på Ikea för 500 kronor om du fyller i ett kort formulär.


Bildkälla: Faksimil / ikea.giftcards-promo.com

Efter att du gjort undersökningen uppmanas du att dela den med tio vänner i appen Whats up för att kunna få det utlovade erbjudandet på 500 kronor.

Så se upp så du inte blir lurad. En bra riktlinje är ofta att om det låter för bra för att vara sant – då är det inte heller sant. Till exempel låter det som ett överdrivet generöst erbjudande från ett företag att ge bort 500 spänn för att du fyller i en enkät som tar en minut.


Bildkälla

/
/
SMS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd att bli lurad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.