Säpochefen Anders Thornberg berättar i en intervju att det blir fler personer i Sverige som har kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism.
1 av 4
Säpochefen Anders Thornberg berättar i en intervju att det blir fler personer i Sverige som har kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism. - Foto: TT / TT
Senaste kartläggningen gjordes 2010, då var det 200 personer.
2 av 4
Senaste kartläggningen gjordes 2010, då var det 200 personer. - Foto: TT
Anders Thornberg vill inte säga någon siffra i dag, men han säger att det är fler.
3 av 4
Anders Thornberg vill inte säga någon siffra i dag, men han säger att det är fler. - Foto: TT
Säpochefen Anders Thornberg.
4 av 4
Säpochefen Anders Thornberg. - Foto: Nyheter24

Säpochefen: Allt fler har kopplingar till extremism i Sverige

Anders Thornberg, chef för Säpo, säger att det blir allt fler personer i Sverige som har kopplingar till extremism.


Extremismen i Sverige ökar, det säger Säpochefen Anders Thornberg. Han har deltagit i en intervju med Ekot och berättar att allt fler personer i Sverige har kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism.

Senast en kartläggningen gjordes, 2010, var det 200 personer i Sverige som hade kopplingar. Nu säger Thornberg så här om antalet:

– Jag vill inte säga någon siffra, men det är betydligt fler. Vi tror inte att alla är terrorister, men vår uppgift är ju att hitta om det är en eller två eller flera bland dom här som är beredda att begå terrorattentat.

Det handlar inte bara om personer som reser till Syrien och Irak, enligt Säpo. Det blir dessutom allt fler som gör annat jobb i Sverige, till exempel rekryterar, ser till att det finns pengar och sprider propaganda.

– Vi gör ju kartläggningar av de kända individerna, vilka de umgås med, vilka de pratar med, vilka de rör sig med, säger Thornberg till Ekot.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!