​En 53-årig man åtalas för mordet på sin ex-flickvän – efter 17 år

- 27/05/2016, 13:34
Malmö Tingsrätt där mannen åtalas. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Malmö Tingsrätt där mannen åtalas. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

TT

Mannen åtalades i dag för en mordbrand för 17 år sedan.

Den 3 december 1998 dog en 38-årig kvinna i en lägenhetsbrand i Malmö. Hennes ena dotter, då 14 år, befann sig i lägenheten och vaknade av mammans skrik. Det tog hennes liv, men inte moderns, skriver Aftonbladet.

Efter händelsen visade polisens utredning att branden var anlagd. Obduktionen av kvinnan visade dessutom att kvinnan hade misshandlas innan hon dränktes i brännbar vätska.

Men först i dag har åtalas mannen som dödade henne. Misstankarna pekades tidigt mot den nu 53-åriga mannen som har haft en relation med henne.

Otillräckligt med bevis

I kvinnans dagbok hade hon beskrivit hur mannen hade hotat henne när hon gjorde slut. På denna dagbok fanns mannens fingeravtryck. Flera vittnen ska ha hört mannen hota kvinnan och dottern om att han skulle begrava dem “sex fot under.” Han hade även nyckel till lägenheten.

Misstankarna ledde till att mannen anhölls, misstänkt för mord, men släpptes i brist på bevis.

Åtalas 17 år senare

Sedan dess har utredningen varit stilla – fram till för fyra år sedan. Mannen blev då misstänkt för två andra brott, där ibland grov mordbrand och försök till mord i Borås i april, samt ett försök till mordbrand i Göteborg i juli. I båda fallen var brottsoffren kvinnor som var, eller hade varit, i relation med mannen.

I mars i år anhölls mannen på nytt för mordet 1998. Åklagaren, som i dag lämnade in åtalet till Malmö tingsrätt, har ett nytt vittne som säger sig ha sett mannen utanför lägenheten.

Mannen åtalas för mord, mordförsök och grov mordbrand, uppger Aftonbladet.