Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dömdes för barnvåldtäkt för åtta år sedan – frias efter nya vittnesmål

- 27/09/2016, 08:52
Mannen dömdes för barnvåldtäkt, men friades åtta år senare. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
1 av 2

Mannen dömdes för barnvåldtäkt, men friades åtta år senare. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

TT

Han friades efter att det framkommit att flickan ljugit.
2 av 2

Han friades efter att det framkommit att flickan ljugit.

Henrik Montgomery/TT

Mannen dömdes för att ha förgripit sig på en 14-årig flicka. Nu frias mannen efter att domstolen tror att flickan har ljugit.

En man i 40-årsåldern från Östergötland dömdes 2008 i tingsrätten till två års fängelse för barnvåldtäkt. Den överklagades men fastställdes i hovrätten. Nu har han friats.

Anledningen till frigivningen handlar om att nya vittnet berättat att den 14-åriga flickan har hittat på hela historien. Bland annat har vittnen hört henne tala med sina vänner om lögnen öppet på en restaurang. 2008 uppgav hon att mannen förgripit sig på henne när hon sov bredvid honom.

Mannen nekade och hans historia ansågs vara för spretig, medan flickans historia var trovärdig.

Efter domen gav flera personer ett vittnesmål om att allt var påhittat. I februari togs målet upp i Högsta domstolen och på måndagen meddelade Göta hovrätt att mannen frias. Efter den friande domen bröt mannen ihop till tårar, skriver Dagens Nyheter.

Enligt hans advokat så visste mannen "innerst inne att han var oskyldig", men att den här processen är lång.

Läs också om de längsta fängelsestraffen som någonsin har utdömts. Eller om en man som utsatte 20 unga flickor för sexövergrepp och fick 6,5 års fängelse.

Ladda ner vår app för fler viktiga nyheter.