Så mycket tjänar Sveriges värsta mördare i fängelset – helt skattefritt

- 27/01/2017, 14:01

Alla personer som sitter i fängelse har enligt lag så kallad sysselsättningsplikt.

Den så kallade sysselsättningsplikten innebär att personer som sitter i fängelse i Sverige måste ägna sig åt något meningsfullt. Syftet är att förbereda de för ett liv i frihet och motverka att de begår brott igen.

Det kan handla om arbete på samma sätt som på verkstäder ute i samhället. Men det kan också vara att man går ett behandlingsprogram eller pluggar genom att till exempel läsa in grundskolan eller gymnasiet, skriver Kriminalvården på sin hemsida.

Och för detta får de en lön på 13 kronor i timmen – utan skatt.

– Ersättningen är densamma oavsett vilket brott man dömts för. Den är också densamma oavsett vilken typ av sysselsättning man har anvisats att utföra, säger Andreas Fällström, rättsvårdsexpert på Kriminalvården till Nyheter24.

Bildkälla: Kriminalvården

Att lönen som de intagna får är skattefritt är något som är reglerat i inkomstskattelagen, berättar Andreas Fällström.

Lönen betalas ut varannan vecka på en dag som Kriminalvården bestämmer.

– Det går till så att ersättningen sätts in på ett kontantkort avsett för den intagne vilket är knutet till ett konto som administreras av Kriminalvården, säger Andreas Fällström.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Eftersom alla fängelser i Sverige har sysselsättningsplikt innebär det att även Sveriges mest kända mördare får lön i fängelset.

Som till exempel Jackie Arklöv som bland annat är dömd till livstids fängelse för grovt rån, mord och mordförsök efter de uppmärksammade Malexandermorden 1999 där två polismän sköts till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

I december sa Örebro tingsrätt nej till Arklövs ansökan om att få hans livstidsstraff tidsbestämt. Anledningen var att tingsrätten ansåg att det finns en risk att Arklöv fortsätter på den kriminella banan om han släpps.

I fängelset ska Arklöv ägna sig åt studier, och har också förberett sig för ett kommande arbetsliv och engagera sig i att hjälpa andra personer som vill lämna högerextrema rörelser, skrev Örebro tingsrätt i ett pressmeddelande.

Jackie ArklövEn ung Jackie Arklöv. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Peter Mangs dömdes 2012 till livstids fängelse för två mord, fyra mordförsök och tre fall av grovt olaga hot, en dom som senare också fastställdes av hovrätten.

Brotten han begick var huvudsakligen riktade mot invandrare.

Sedan domen har Peter Mangs varit fängslad på anstalter som har högsta säkerhetsnivå, rapporterade tidigare Aftonbladet.

Och eftersom alla fängelser i Sverige alltså har sysselsättningsplikt lär också Mangs få lön.

Peter MangsPeter Mangs. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I november 2015 dömdes Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Mordet, som var mycket uppmärksammat, beskrevs under rättegången som en "avrättning".

Bilevicius sitter på Norrtäljeanstalten där han också lär jobba under tiden han sitter inne.

– Vi har en stor industri med trä och mekanik här, huselement är vår största produkt. I den mekaniska verkstaden tillverkar vi bland annat trädgårdsmöbler, sa Tomas Tillman, tillförordnad kriminalvårdschef vid Norrtäljeanstalten, tidigare till Aftonbladet.

Under en dag kan Bilevicius tjäna upp mot hundra kronor i och med att hans timlön ligger på 13 kronor.

– De betalar ju ingenting för mat och husrum, så det är pengar som brukar gå till telefonkort, cigaretter och godis, sa Tomas Tillman till Aftonbladet.

Nerijus BileviciusNerijus Bilevicius. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den 6 oktober 2008 dömdes Anders Eklund till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt på tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren. Han hamnade då på Norrtäljeanstalten.

2014 misshandlades Eklund grovt med sparkar och tillhyggen i ett fikarum nära verkstaden där Eklund jobbade på fängelset. Därefter fick han skadestånd – och sedan ytterligare skadestånd för "men samt anspänning i arbetet i daglig livsföring" av Kammarkollegiet. Pengar som sedan Kronofogden tog ifrån honom.

Bildkälla: Polisen

Eklund flyttades efter misshandeln till Tidaholmsanstalten. Där har det också varit oroligheter och under en period förvarades mördaren i avskild isolering.

Tidaholm är en anstalt med 146 platser i säkerhetsklass 1 – den högsta i Sverige – och har som alla fängelser i Sverige sysselsättningsplikt.

Där finns det en mekanisk industri med yrkesutbildning av svetsare. Samt även en yrkesutbildning inom träindustri.

Kriminalvården. Bild på annan person som jobbar inne på Tidaholmsanstalten.

Eftersom Eklund lider av "två procents invaliditet" efter misshandeln så är det oklart hur mycket han idag kan jobba.

Men även om Eklund blir undantagen från att jobba finns fortfarande möjligheten för honom att studera och därmed ändå dra in en timlön på 13 kronor i timmen.

Sex timmars jobb om dagen innebär alltså 1 716 kronor i januari. Skattefritt. Det är också klart att Eklund jobbade i verkstaden på Norrtäljeanstalten och tjänade lika mycket då.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Om man gör ett räkneexempel så har alltså Anders Eklund suttit i fängelse sedan oktober 2008, och om han jobbat samtliga arbetsdagar sedan dess slutar det på drygt 2 000 dagar. Det betyder att han sedan domen kan ha tjänat över 160 000 kronor. Uppskattningsvis.

För pengarna kan han köpa telefonkort, cigaretter och godis i anstaltens kiosk. Tidigare har det klagats på att Eklund köpt många dyra jackor för sina skadestånd.

Läs också om tio händelser vi aldrig får glömma om mordet på Lisa Holm.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det bra att fångar får arbeta i fängelset?