Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Det här säger Peter Madsens reaktion om vad som hänt

Kim Wall, 30, befaras ha blivit mördad i Ubåts-dramat.

Kim Wall, 30, befaras ha blivit mördad i Ubåts-dramat.

TT/Wikimedia

Ubåten Nautilus är den största privatbyggda ubåten någonsin, och konstruerades 2008 av danske Peter Madsen.

Ubåten Nautilus är den största privatbyggda ubåten någonsin, och konstruerades 2008 av danske Peter Madsen.

Wikimedia

Kim Wall, 30, är frilansjournalist och har bland annat jobbat för The Guardian, Vice och New York Times.

Kim Wall, 30, är frilansjournalist och har bland annat jobbat för The Guardian, Vice och New York Times.

TT

Nyheter | 22/08/2017 09:08

Igår hittades en kvinnokropp som tros vara försvunna Kim Wall. En psykiatriker har nu granskat den misstänkte Peter Madsens personlighet.

Mysteriet kring den försvunne svenska journalisten Kim Wall börjar långsamt bli tydligare. Igår hittades en kvinnotorso, utan armar, ben och huvud, i samma område där man letat efter svenskan.

Kim Wall har varit försvunnen i mer än en vecka. Bildkälla: TT

Mannen som pekas ut som den misstänkte, Peter Madsen, har hävdat att det hänt en olycka ombord på Nautilus, en ubåt som han själv konstruerat, och sedan gjort sig av med kroppen. Eller "begravt henne till sjöss" efter att hon av okända anledningar dött när hon skulle skriva ett reportage om den danske uppfinnaren.

Även fast uppfinnaren i förhör talat osanning och att han vid flera tillfällen ändrat sin historia så finns det fortfarande en chans att han är oskyldig till dråp alternativt mord. Det säger psykiatrikern Henrik Day Poulsen till Berlingske Tidning.

Enligt hans beräkning kan Peter Madsen ha handlat i ren panik och försökt göra sig av med liket istället för att ringa till polisen och berätta om olyckan.

– Folk kan göra oerhört mycket dumma saker när de hamnar i en panikartad situation. Och om han är utmattad efter att inte sovit på flera timmar så borde man inte lägga så stor vikt vid hans första svar under polisförhöret, säger psykiatrikern.

Polisen undersöker Madsens ubåt. Bildkälla: TT

Det kan, enligt honom, handla om en förvirrad man med sömnbrist. Dessutom reagerar Henrik Day Poulsen på frågorna som uppfinnaren fick när han mötte pressen. Han uppmanar folk till att inte döma Madsen för vad han berättade vid det ögonblicket, även om svaren var en aning märkliga.

– Om han nu skulle vara oskyldig till dråp är det en man som reagerat nyktert på det som hänt och det verkar inte som han blivit påverkad psykiskt av det. Det kan bero på att han helt enkelt inte gjort något som han kan åka fast för.

Sen pratar psykiatrikern också om vad det säger om Madsens personlighet om han skulle vara skyldig till ett brott.

– Då är han oerhört bra på att spela rollen som oskyldig. Det är i sig inte ovanligt att mördare av den här typen blir helt opåverkade av situationen. I så fall är han en oerhört cynisk man med avsikt att mörda som noga räknat ut varje steg. Då reagerar man inte chockad som många andra skulle gjort i den här situationen, säger Henrik Day Poulsen till BT.

Madsen har suttit häktad sedan den 12 augusti och är misstänkt för inblandning i Kim Walls död. 

TV: Uppfinnarens förklaring om vad som hände på ubåten: "Var en olycka"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt ubåts-dramat?