Sanktioner mot Ryssland kan drabba svenska företag.
Sanktioner mot Ryssland kan drabba svenska företag. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Johan Nilsson/TT

Så kan sanktionerna mot Ryssland slå mot svenska företag

Om Ryssland möter utökade sanktioner efter invasionen i Ukraina kan dessa bli ett problem för många svenska företag.
– Det är en salig blandning av juridik, politik och ekonomi, säger sanktionsexperten Anders Leissner.


Fakta: Handel med Ryssland

Importen från Ryssland, under de första tre kvartalen sammantaget i fjol, uppgick till 9,4 miljarder kronor (helårssiffrorna för 2021 är inte sammanställda ännu). 62 procent av importen utgjordes av oljeprodukter.

Anrikat uran importeras också, som råvara för bränsle till kärnkraft. Men det mesta går till kärnbränslefabriken Westinghouse i Västerås, som förädlar uranet för både svenska och utländska kärnkraftverks räkning. Där är det respektive kärnkraftverk som faktiskt äger bränslet som importeras.

Westinghouse gör exempelvis bränsle för ukrainska kärnkraftverk, eftersom Ukraina velat fjärma sig från ryskt beroende. Westinghouse tillverkar också bränsle till exempelvis franska, tyska och svenska kärnkraftverk.

Exporten till Ryssland uppgick till 16,6 miljarder kronor för de tre första kvartalen i fjol. Det utgörs av bland annat maskiner, apparater, telekomutrustning, kemiprodukter, läkemedel, plast och livsmedel.

Källa: Kommerskollegium, Westinghouse

Många företag kan beröras om sanktionerna mot Ryssland utökas jämfört med de som nu presenterats. Och det kommer att bli svårt att hantera, konstaterar Anders Leissner på advokatfirman Vinge.

Ryssland möts av kraftiga ekonomiska sanktioner

På torsdagskvällen meddelade USA och Storbritannien att man inför kraftiga ekonomiska sanktioner mot Ryssland. 

Bland annat stoppas ryska banker från de båda ländernas banksystem, statsägda företag och institutioner stängs av från den amerikanska marknaden och ett antal personer med kopplingar till den yppersta makteliten åläggs restriktioner.

Sanktioner ger problem för företag

Sanktioner är ofta mycket komplicerade och försätter företagen i svåra lägen, förklarar Anders Leissner.

— Vi har sett ett ökat behov av rådgivning om sanktioner de senaste åren. Det är inte bara stora bolag, utan hela sektorer.

Ofta kan det vara så att banker är väldigt försiktiga, och absolut inte vill vara i närheten av något som skulle kunna omfattas av sanktioner. 

Det gör att det kan bli svårt för företag som behöver göra affärer med sådant som bankerna kan betrakta som rysk-kopplade intressen, även om just den aktuella affären inte omfattas av några sanktioner, förklarar han.

Företag i Sverige kan drabbas av sanktionerna

När det gäller handeln med Ryssland kan väldigt många företag i Sverige komma att omfattas, konstaterar han. Både stora och små, från finansiella verksamheter till mindre tillverkningsföretag. Vi köper också varor som är viktiga för produktion och verksamhet här, förklarar Anders Leissner.

Bolag som handlar med, eller har verksamhet i Ryssland, är exempelvis H&M, Scania och Ikea, men också oljebolag och kärnkraftverk.

Enligt Kommerskollegium är vår största importvara från Ryssland råolja, men också anrikat uran som används som kärnkraftsbränsle.

Vattenfall backar från ryskkopplat avtal

Statliga Vattenfall hade tecknat ett avtal med TVL, ett dotterbolag till det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom, om leverans av kärnbränsle till Ringhals 3 och 4. 

Det var tänkt att leveranserna skulle påbörjas om ett till två år, och omfatta upp mot 20 procent av behovet för att sprida inköpen på fler leverantörer. Men efter Rysslands invasion av Ukraina på torsdagen har Vattenfall beslutat att stoppa inköpen tills vidare.

Så ska svenska företag hantera sanktionerna

Den svenska exporten till Ryssland är större än importen, och består av sådant som maskiner, fordon, apparater, telekomutrustning, läkemedel och kemiprodukter, enligt Kommerskollegium.

Anders Leissners råd till företag vars handel kan omfattas av sanktioner är att först och främst genomlysa sin egen verksamhet.

— Undersök beroendeförhållanden och kartlägg riskerna. Kanske går det att köpa upp lager och styra om leveranser och logistikkedjor.

Men det krävs också ofta att företagen inför sanktionsklausuler i sina kontrakt.

— Man vill ogärna hamna i en situation som innebär att man är bunden av ett avtal att fullgöra en affär, men inte få göra det för sanktionerna. Sanktioner är inte heller alltid tydliga. Det behövs skräddarsydda klausuler som huvudsakligen säger att om sanktioner införs så behöver inte avtalet fullgöras, säger Anders Leissner.

TT
/
/