Vad är Swift, och kan Ryssland uteslutas från nätverket?
Vad är Swift, och kan Ryssland uteslutas från nätverket? - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT, Pexels och Yves Logghe/AP/TT

Allt om Swift: Vad är det och vad händer om Ryssland utesluts?

Swift har hamnat i fokus efter att Ryssland attackerat Ukraina och krig utbrutit i landet. Men vad är egentligen Swift, kan EU utesluta Ryssland från Swift – och vilka konsekvenser skulle det få? Nyheter24 reder ut.


Världens blickar har till stor del riktats mot EU och Swift efter att Ryssland nu invaderat Ukraina.Läs vad vi vet om attackerna här.

Men vad är egentligen Swift och hur är det kopplat till situationen i Ukraina? Nyheter24 reder ut.

Vad är Swift?

Swift, som är en förkortning för Society Worldwide Interbank Financial Telecommunications, är en global, gemensam plattform för internationella transaktioner över nationsgränserna.

Det är alltså ingen bank, utan snarare än mellanhand för tusentals finansiella institutioner världen över.

Betalningsnätverket har kommit att bli en central mekanism i den internationella handeln. Bara under 2020 utfördes 38 miljoner transaktioner via plattformen, enligt The Guardian.

När skapades banksystemet Swift?

Swift grundades redan i maj 1970. 

Vem äger Swift?

Swift har ingen enskild ägare, utan är ett slags kooperativ av de tusentals institutioner som använder tjänsten och ska vara neutrala i konflikter som rör handel.

Swift har dock sitt högkvarter i Belgien och bevakas av National Bank of Belgium, som samarbetar med en rad andra centralbanker såsom Amerikanska centralbanken och Europeiska centralbanken, enligt NBC News.

Kan EU utesluta Ryssland ur Swift?

Ja, EU kan banna Ryssland från Swift.

Har uteslutning ur Swift använts som sanktion?

År 2012 förbjöd EU Swift från att tillhandahålla sina transaktionstjänster till institutioner och individer som blivit sanktionerade i Iran till följd av landets kärnvapenprogram. 

Vad innebär en uteslutning ur Swift för Ryssland?

Att utesluta Ryssland från Swift beskrivs som en av de allra tuffaste åtgärderna EU skulle kunna ta efter invasionen i Ukraina.

– Kan du inte göra den här typen av betalningar så innebär det att du blir utestängd från i princip all internationell handel, har Susanne Oxenstierna, doktor i nationalekonomi och forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, sagt till DN

Men om detta skulle bli verklighet utesluts även Ryssland från att betala för import från andra länder och det skulle därmed ha stora konsekvenser för världshandeln i stort.

Har Ryssland bannats från Swift tidigare?

Nej, man varnade dock Ryssland för en potentiell uteslutning från Swift i samband med att de annekterade Krimhalvön år 2014. 

Ryssland svarade då med att en utestängning från plattformen skulle betraktas som en krigsförklaring och uteslutningen uteblev då, rapporterar The Guardian

/
/