H&M pausar försäljningen i Ryssland. Arkivbild.
H&M pausar försäljningen i Ryssland. Arkivbild. - Foto: TT

H&M stoppar försäljning i Ryssland

Klädjätten H&M pausar tillfälligt all försäljning i Ryssland.Bolaget har fått kritik för att de hållit sina affärer i landet öppna trots kriget i Ukraina.


Bakgrund: Öppet, stängt, sanktioner och betalningar

Flera företag i Sverige har bestämt sig för att de inte vill agera på den ryska marknaden på grund av det som skett.

Exempelvis Volvo har gett uttryck för att det innebär ett problem för företaget att sälja bilar till Ryssland, eftersom bilarna kan komma att hamna i militärens händer. Stålföretaget SSAB har tidigare både köpt och sålt varor i Ryssland, men sedan förra veckan är försäljningen stoppad eftersom företaget inte vill sälja i Ryssland. SSAB köper fortfarande varor från Ryssland, men utreder nu inköpen. I förra veckan meddelade Nordiq, en underleverantör i fordonsbranschen, att man inte ville leverera till Ryssland.

Andra företag har stoppat eller pausat sin verksamhet på grund av praktiska och sanktionsrelaterade orsaker, då det inte går att skicka varor och få betalt på grund av sanktionerna. Exempelvis Renault, Daimler och Volkswagen har stoppat på grund av bland annat rubelraset och sanktionerna. It-jätten Apple slutar sälja sina produkter i alla sina butiker i Ryssland, rapporterar CNBC. Enligt företaget är det en paus. Den amerikanska Iphonetillverkaren begränsar också betallösningen Apple Pay och andra tjänster.

Den amerikanska energijätten Exxon Mobile drar sig ur Ryssland, meddelar bolaget i ett uttalande på Twitter. Flygjätten Boeing meddelar också att man drar tillbaka sitt stöd till ryska flygbolag, och att man stänger sina större verksamheter i Moskva.

Här i Sverige meddelade Scania att man stoppar sina bil- och reservdelsleveranser, Ericsson har också stoppat sin verksamhet i avvaktan på en utredning av läget, och kullagerkoncernen SKF har tillfälligt stoppat exporten. Atlas Copco har stoppat sin verksamhet eftersom inget kan skickas till Ryssland nu.

På onsdagskvällen meddelade H&M-gruppen att all försäljning i Ryssland pausas tillfälligt.

"H&M-gruppen är djupt oroad över den tragiska utvecklingen i Ukraina och sympatiserar med de som drabbas. Bolaget har beslutat att tillfälligt pausa all försäljning i Ryssland. Butikerna i Ukraina har redan stängts tillfälligt med hänsyn till kunders och medarbetares säkerhet. Bolaget följer och utvärderar situationen löpande", skriver H&M-gruppen i ett pressmeddelande.

"H&M-gruppen värnar om samtliga medarbetare och sluter upp bakom alla runt om i världen som vädjar om fred. Kläder och andra förnödenheter doneras av bolaget. H&M Foundation har också donerat till Rädda Barnen och UNCHR", skriver H&M vidare i pressmeddelandet.

Beslutet meddelades vid 19-tiden på onsdagskvällen.

En rad andra företag har stängt sin verksamhet i Ryssland. Men ett svenskt företag som ännu håller sina affärer öppna i landet är möbeljätten Ikea.

Eva Ossiansson, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och specialist på varumärken, spekulerade i att öppna butiker i Ryssland kan stå varumärken dyrt i längden.

— De bör ställa sig frågan vilka värden och ställningstaganden som de vill förknippas med, sade hon till TT innan H&M:s beslut att stänga butikerna hade fattats.

H&M har avböjt TT:s förfrågan om att lämna en kommentar.

TT