Stockholm

LRF larmar: Livsmedelsförsörjningen hotad

Höjda priser på el, gödning, soja och foder drabbar svenska lantbrukare hårt. Nu riskerar många konkurs, larmar LRF. Arkivbild.
Höjda priser på el, gödning, soja och foder drabbar svenska lantbrukare hårt. Nu riskerar många konkurs, larmar LRF. Arkivbild. Foto: TT

Det svenska lantbruket står inför ett mycket allvarligt läge. Höjda priser slår hårt mot bönderna – och många riskerar konkurs om inget görs, larmar Lantbrukarnas riksförbund (LRF).Det får väldigt dramatiska effekter på svenskt lantbruk inom en snar framtid och hotar hela Sveriges livsmedelsförsörjning, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.


Priserna på diesel, el, gödning, soja och foder har skjutit i höjden som en konsekvens av kriget i Ukraina. Nu larmar LRF om att situationen börjar bli ohållbar för svenska lantbrukare.

I november bedömde organisationen att kostnaderna för några av lantbrukets viktigaste insatsvaror hade ökat med 4,1 miljarder kronor på årsbasis – och sedan dess har det eskalerat ytterligare.

— Den kalkylen var i går uppe på 8,2 miljarder kronor, alltså en fördubbling av kostnaderna. Bara i dag när vi satt i möte så kom det nya priser på gödning som är ytterligare 2,5 miljarder upp på totalkalkylen. Det är en oerhört dramatisk utveckling som slår väldigt hårt, säger Palle Borgström.

Riskerar konkurs

Mest allvarligt är läget för de som producerar gris, ägg och kyckling, som är extra beroende av det spannmål som nu blivit dyrare. Många av LRF:s medlemmar känner stor oro inför framtiden, berättar Palle Borgström.

— De är oerhört bekymrade och pressade över hur de överhuvudtaget ska klara av den närmaste tiden. Kostnaderna stiger här och nu och en eventuell kompensation från marknaden eller politiken kommer först en bit in i framtiden, så företag som hade en svag ekonomi redan från början är väldigt utsatta, säger han.

— Om vi inte agerar nu så kommer vi att förlora en stor del av den svenska animalieproduktionen.

Matpriserna kommer att behöva höjas som en effekt av krisen, menar Palle Borgström, och det kommer att behöva ske snart.

— Vi ser ganska rejäla prishöjningar som måste tas ut på marknaden. Det är svårt att sätta en siffra, men det är klart att med de dramatiska kostnadsökningar vi kommer att se så handlar sannolikt om tvåsiffriga procentbelopp.

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström vill se mer stöd till branschen. Arkivbild.

Vill ha mer stöd

Men branschen vill också ha ytterligare stöd från regeringen. Det stödpaket på en miljard kronor som utlovades av regeringen i februari har redan ätits upp av de höjda kostnaderna.

— Nu pratar vi om minst en miljard till i förstärkning av det krispaketet, det behöver också breddas i fördelningen. Saker och ting händer fort nu men det finns inget som tyder på att det kommer att bli bättre, utan snarare har vi en väldigt stark känsla av att vi inte har upplevt det värsta än, säger Palle Borgström.

LRF vill också att regeringen slopar skatten på diesel helt, att reduktionsplikten halveras och straffavgiften inom reduktionsplikten – som drabbar de företag som inte uppnår kraven – tillfälligt tas bort.

Samtidigt, poängterar Palle Borgström, är det viktigt att inte glömma omställningen och hållbarhetstänket.

— Klimatkrisen finns fortfarande kvar. Men vi måste sänka kostnaderna för lantbruket och rädda livsmedelsproduktionen.

TT: Om ni inte får det stöd ni vill se, vad händer då?

— Då kommer bönder och lantbruksföretag att slås ut i en omfattning som vi inte har sett maken till tidigare. Och det kommer att gå väldigt fort, säger Palle Borgström.

Fakta: Kostnader jämfört med hösten/vintern 2020
Årsbehov Prisuppgång 13 jan 2022 Totaleffekt Prisuppgång 9 mars 2022
Diesel 250 milj liter 4,70 kr 1175 Mkr 2625 Mkr (+10,50 kr/l)
Kvävegödsel 180 milj kg 15 kr 2700 Mkr 3060 Mkr (+17 kr/kg)
El 1,5 twh 80 öre/kwh 1200 Mkr 1950 Mkr (+130 öre/kWh)
Soja 200 milj kg 3 kr/kg 600 Mkr 600 Mkr (+3 kr/kg)
Summa: 5675 Mkr 8235 Mkr
Källa: LRF
TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.