Plånbok
Hur kommer inflationen påverka din plånbok? - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT/ och Jon Olav Nesvold/NTB/Scanpix/TT/

Högsta inflationen på 30 år – så påverkas din plånbok

Inflation innebär att prisnivån ökar, vilket i sin tur påverkar vad dina pengar räcker till. Pengarna minskar i värde när priserna stiger – och du får mindre pengar kvar att leva på. Nyheter24 reder ut hur inflationen påverkar din plånbok.


Inflation innebär att priserna i samhället ökar. Det leder i sin tur till högre löner och till en början mer pengar kvar i plånboken, men på sikt leder det också till en dyrare vardag. 

Sveriges riksbank har som mål att inflationen ska ligga så nära en ökning på två procent som möjligt varje år. En låg och stabil prisökning leder ofta till en gynnsam ekonomisk utveckling. I mars i år låg inflationen på 6,4 procent – det högsta på över 30 år.

Här är de varor och tjänster som påverkas mest av inflationen 

Drastisk stigande elpriser uppmärksammades i vintras och slog hårt mot svenska hushåll. Vårens bensinpriser har lett till att privatpersoner tvingats lämna bilen hemma och livsmedelspriserna ökar i matbutikerna. 

Priserna på kaffe har stigit med nästan 30 procent på ett år, visar SCB:s Konsumentprisindex, KPI. Även tomater, päron, vitkål och alkoholfria drycker har ökat mycket i pris de senaste tolv månaderna. 

– Det som påverkar mest i dagsläget är de snabbt stigande kostnaderna för el, bensin/diesel och vissa livsmedel. Men det som riskerar att ha den största effekten på lite längre sikt är stigande boräntor. Hittills är det mest räntorna på bundna lån som har stigit, men när Riksbanken höjer räntorna kommer även de rörliga räntorna att stiga, säger Handelsbankens placeringsstrateg Mats Nyman till Nyheter24 och fortsätter:

– Många företag planerar dessutom att höja sina priser framöver, för att kompensera för kostnadsökningar, så det finns en risk att inflationen stiger på fler varor framöver.

Foto: Anders Wiklund/TT

Här är de som drabbas hårdast av inflationen

Barnfamiljer i mindre hus och som kör mycket bil påverkas mest av inflationen, men alla påverkas mer eller mindre. Det menar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna. 

– Alla kommer påverkas av den högre inflationen. Vissa mer, andra mindre. De flesta får mellan 700-800 kronor i sämre köpkraft per månad, säger Arturo Arques till Nyheter24 och fortsätter:

– Ökade el- och drivmedelspriser tillsammans med högre bolåneräntor försämrar barnfamiljens köpkraft med mellan 1 900 och 2 800 kronor per månad beroende på var inflationen blir i år. Minst påverkas singelhushåll i hyresrätt och pensionärer som tappar ett par hundra kronor per månad i köpkraft. 

Experternas tips: “Var prismedveten”

Som privatperson är det extra viktigt att tänka på sin ekonomi när det är inflation. Allt från att duscha kortare till att bara använda tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen när den är helt full och på lägre temperatur kan sänka dina elkostnader med 10-15 procent, menar Arturo Arques. 

– Gör en budget. Gör en matlista och håll dig till den när du går och handlar. Detaljhandel är experter på att få oss hushåll att konsumera mer än vad vi behöver. Var prismedveten och köp saker med rabatt och livsmedel det är säsong för, säger Arturo Arques och fortsätter: 

– Ersätt dyra livsmedel som nötkött och färsk lax med billigare, men lika nyttiga, alternativ. Det här kan sänka dina livsmedelskostnader med 30-40 procent. Gör gärna matlådor, det kan du spara mellan 1 500 till 1 800 kronor i månaden på. Var mer elsmart och sänk temperaturen inomhus. 

Att ställa bilen om man har möjlighet och istället åka kommunalt eller cykla är bra både för miljön och plånboken, menar experten. 

– Det viktigaste man kan göra för att skydda sig mot inflation är att binda räntan på bolånet. Helst på flera olika löptider, så att inte hela lånet sätts om samtidigt. Man ska också undvika onödigt räntesparande, eftersom det ger negativ avkastning efter inflation. Man ska dock alltid ha en rejäl buffert på bankkontot, säger Mats Nyman och fortsätter:

– Det är dessutom länge sedan arbetsmarknaden var så het för många yrkesgrupper. Ta chansen att förhandla upp lönen, eller sök ett nytt jobb med högre lön!

Vad beror inflation på?

Ökad inflation beror på många olika faktorer. Det kan handla om tillgänglighet och efterfrågan – att intresset för en viss vara eller tjänst ökar, och att marknaden och företagen inte hinner möta behoven. Då ökar priserna för de varorna och tjänsterna. 

Inflation kan även orsakas av att kostnaderna för att producera en viss vara ökar. Höga löneökningar ökar den privata konsumtionen, men företagen kan då behöva höja priserna på varor för att möta utgifterna – och då pressas priserna upp. 

/