Vad händer om svenska banker slås ut?
Vad händer om svenska banker slås ut? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Det händer i Sverige om bankerna slås ut i hackerattack

Vad skulle egentligen hända om alla svenska banker slogs ut i en hackerattack? I SVT:s "Samhällskollaps" tittar man närmare på ett sådant scenario.


Det är i SVT-programmet "Samhällskollaps" som en rad beslutsfattare får reagera på olika simulerade scenarion. 

Ett av dessa scenarion är att samtliga banker, och därmed alla digitala transaktioner, blivit utslagna av en grupp hackare som kräver 400 miljoner kronor i en kryptovaluta för att återställa ordningen.

Carl Bildt: "Eld i baken"

En av de som medverkar i simuleringen är diplomaten Carl Bildt, som i scenariot spelar rollen som Sveriges statsminister.

– I ett sådant här läge är det självklart att regeringen samlar alla aktörer, om inte annat för att se till att de får eld i baken allihopa, säger han i programmet, enligt SVT.

Stort lager med kontanter

Under en vanlig vecka överförs 20 miljarder kronor genom transaktioner med betalkort – något som inte vore möjligt vid den iscensatta hackerattacken. I stället skulle man behöva förlita sig på kontanter.

I programmet berättar Christina Wejshammar vid Riksbanken att man har ett omfattande lager med kontanter, men att det kan uppstå problem med distributionen av dessa.

– Man behöver inte vara orolig för att vårt lager skulle ta slut, problemet ligger i att få ut det i samhället och ha en kapacitet för att vi alla plötsligt ska använda kontanter istället för våra kort, säger hon, enligt SVT.

MSB rekommenderar att ha kontanter hemma

För att klara en situation då det svenska banksystemet, eller åtminstone delar av det, skulle vara utslaget uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) invånare att ha minst 2 000 kronor i kontanter i sin bostad.

– Gärna i olika valörer. Det kan ju vara så att det inte finns någon växel heller, så man slipper betala 500 kronor för en liter mjölk, säger MSB:s överdirektör Camilla Asp, enligt SVT.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!