Vad bör man undvika om banken kraschar?
Vad bör man undvika om banken kraschar? - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Erik Johansen/NTB/TT

Det här ska du inte göra om din bank kraschar: "Förvärrar"

Om din bank kraschar och plötsligt ligger nere finns det flera saker du bör undvika att göra – åtminstone enligt rekommendationerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Under förra veckan drabbades Swedbank av omfattande it-störningar, vilket ledde till att många kunder möttes av ett minussaldo när de tittade på sina konton. Läs mer om det här.

Men hur ska man egentligen agera – eller inte agera – om den bank man har plötsligt kraschar eller upplever störningar? 

För SVT berättar Johan Milton, utredare på avdelningen för krisberedskap vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), om fyra saker du inte bör göra när din bank ligger nere.

1. Kolla inte saldot "bara för att"

När man nås av nyheten att den bank man är kund hos strular är det lockande att försöka logga in för att kolla hur ens saldo ser ut och om störningarna drabbat en själv, men det är ingen god idé.

– Problemet med det är att vi ofta förvärrar situationen och att sajten kanske överbelastas i stället. Så det bästa i det läget är att ha lite is i magen och avvakta, säger Johan Milton till SVT.

2. Var inte kontantlös

Som en förebyggande åtgärd ska man, enligt Johan Milton, också undvika att förlita sig på att bankomater och bankkort fungerar. Med andra ord: var inte kontantlös.

Här kan du läsa vad som händer om alla svenska banker slås ut i en hackerattack.

3. Ha inte bara ett bankkort

Man ska inte heller stå, i en krissituation, med bara ett bankkort. Om en bank drabbas av it-störningar kan det alltså vara bra att ha ett kort som är kopplat till en annan bank, menar Johan Milton.

4. Bunkra inte föremål eller mat

En fjärde rekommendation är att inte få panik och börja bunkra föremål eller mat.

– Bara för att man ser att banken ligger nere eller att man har en farhåga att saker börjar ta slut och att personer hinner före, så ska man inte rusa dit och börja bunkra, säger Johan Milton till SVT.

I stället ska man försöka ha viktiga förnödenheter på förhand – innan krisen slår till.