Arkivbild.
Arkivbild. - Foto: TT

Surt på Wall Street efter turbulent vecka

Det fortsatte nedåt på de ledande USA-börserna på handelsveckans sista dag. Oro för inflation och räntehöjningar har präglat världens aktiebörser under en turbulent vecka.


Återhämtningen efter torsdagens tunga börsdag uteblev. Nasdaq tekniktunga kompositindex backade 1,4 procent på fredagen, efter att ha rasat hela fem procent dagen före.

Det breda S&P500-indexet pekade på minus 0,6 procent vid stängning. Dow Jones industriindex gick ned 0,3 procent.

Flera av de stora teknikjättarna tyngde med röda siffror. Meta föll 2,2 procent och Amazon backade 1,4. Microsoft tappade 0,9 procent. Apple gick mot strömmen och och stängde upp 0,5 procent.

I botten fanns klädföretaget Under Armour, vars aktiekurs rasade med 25,9 procent efter att ha redovisat en större förlust än väntat.

Det har varit en turbulent vecka på finansmarknaderna. Onsdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken ledde till en bred uppgång, som möttes med ras på torsdagen.

Investerare är oroliga för den skenade inflationen och den amerikanska riksbankens räntehöjningar, som befaras prägla marknaden en lång tid framöver.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

1 timme sedan
Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.