Styrräntan lär höjas snart igen.
Styrräntan lär höjas snart igen. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så hög kan räntan vara inom ett år: "Stora effekter"

Nollräntan slopades av Riksbanken i april och flaggade samtidigt för framtida höjningar. Men hur hög kommer räntan att vara om ett år, och vilka konsekvenser kan det få för de med rörlig boränta?


Det var i slutet av april som Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, meddelade att man skulle höja styrräntan till 0,25 procent. Läs mer om den nya styrräntan här.

Man varnade samtidigt för att styrräntan skulle höjas ytterligare – och det kan bli verklighet snart.

Prognosen: Så hög är styrräntan om ett år

I SVT:s Ekonomibyrån uppger Andreas Wallström, prognoschef hos Swedbank, att räntan lär höjas med ytterligare 0,5 procentenheter redan i juni. Därefter lär ytterligare höjningar vänta, och i april 2023 kan styrräntan ligga på hela 1,75 procent, enligt Wallström.

– Men sedan tror vi att man slår i räntetaket. Helt enkelt behövs inte fler höjningar efter det, säger han i programmet.

Kan bli fyraprocentig boränta

I Ekonomibyrån medverkar också Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, och enligt honom pekar priserna på den rådande räntemarknaden på att styrräntan lär landa på 2,5 procent – något som får konsekvenser för de med bolån.

– Då har man en fyraprocentig boränta och det är ungefär tre gånger så hög räntekostnad än folk har idag för sina rörliga bolån. Så det kan få ganska stora effekter även om siffran 4 procent inte låter så hög, säger han i programmet.

/