Reklam för kryptovalutan bitcoin i Hongkong. Arkivbild.
Reklam för kryptovalutan bitcoin i Hongkong. Arkivbild. - Foto: TT

ECB: Var tionde eurohushåll använder krypto

Ungefär var tionde hushåll i eurozonen har tillgångar i kryptovalutor, enligt en studie från Europeiska centralbanken (ECB). Sektorn har sjufaldigats på två år.


Banken har frågat hushåll i Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Och aptiten på kryptopengar varierar, från bara 6 procent i Frankrike till över 14 procent i Nederländerna.

Många innehav verkar relativt små, majoriteten är "mindre än 5 000 euro", motsvarande 50 000 kronor.

Myndigheter varnar ofta för de nu tillgängliga kryptovalutorna, eftersom de till stor del är oreglerade och därför osedvanligt riskfyllda. Men samtidigt lovprisas tekniken bakom valutor som bitcoin och ether. Många länder planerar att lansera pengar baserade på kryptotekniken.

Att sektorn är populär märks på tillväxten. I slutet av 2021 beräknar ECB att den totala mängden kryptopengar motsvarade 25 000 miljarder kronor. Den senaste tiden har många kryptovalutor tappat stort i värde, men ändå är det sammanlagda värdet nu "sju gånger så stort som i början av 2020", heter det.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.

S: Sätt stopp för nya friskolor

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.