Ska man ha bunden eller rörlig ränta på sina bolån?
Ska man ha bunden eller rörlig ränta på sina bolån? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jessica Gow/TT

Experterna svarar: Ska man ha rörlig eller bunden boränta?

Den höjda styrräntan har gett upphov till att bankerna även höjt räntan på svenskarnas bolån. Många ställer sig därför frågan: ska man binda boräntan eller lämna den rörlig? Nyheter24 frågade Roine Vestman, docent i nationalekonomi, och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.


I slutet av april höjde Riksbanken styrräntan, från 0 procent till 0,25 procent, och man flaggade samtidigt för att det lär bli fler höjningar i närtid. Här kan du läsa om Riksbankens senaste räntehöjning.

Den stigande reporäntan har gjort att många svenskar med bolån blivit allt mer oroliga för framtida kostnader och frågan om rörlig eller bunden boränta har blivit högaktuell.

Rörlig eller bunden boränta – vad ska man göra?

Efter det att man höjde styrräntan sade riksbankschefen Stefan Ingves att han inte vill råda någon att vare sig binda eller lämna sin boränta rörlig eftersom beslutet måste fattas baserat på individuella förutsättningar. Läs mer om Stefan Ingves syn på räntehöjningen här.

Men hur ska man egentligen tänka om man har bolån? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

– Fönstret för att binda bolåneräntan till en attraktiv nivå håller i princip på att stängas nu, eftersom de bundna bolåneräntorna redan har stigit kraftigt, säger hon och fortsätter:

– Den rörliga kommer dock att stiga rätt kraftigt kommande månader, så vill man ha tryggheten i sin ekonomi att veta exakt vad man ska betala i ränta varje månad så kanske bunden ränta kan vara ett alternativ ändå. 

Bratt uppmanar dock alla att se över sin bostadssituation noga och de framtidsplaner man kan tänkas ha.

– För skulle du exempelvis på grund av en flytt behöva bryta lånet i förtid kan det bli dyr så kallad ränteskillnadsersättning.

Nationalekonomen: "Inte fel att binda räntan"

När Nyheter24 ställer samma fråga till Roine Vestman, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, säger han följande:

– De bundna bolåneräntor som bankerna erbjuder speglar den bästa möjliga prognosen och därutöver en liten riskpremie som tar höjd för risken att ränteläget ökar ännu lite till än vad prognosen säger. 

– Dessutom kostar det att lösa lånen i förtid om man till exempel flyttar, så i genomsnitt har hushåll förlorat på att välja bundna räntor framför rörliga. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men av de skälen ska man inte utesluta alternativet att binda sin boränta.

– Det är inte fel att välja att binda sina bolåneräntor helt eller delvis om man har en utsatt privatekonomisk situation, till exempel små marginaler i sin löpande ekonomi eller en liten sparbuffert, säger Vestman och fortsätter vidare:

– Man kan dock inte räkna med att tjäna pengar på det, snarare ska man se det som att man köper sig själv en försäkring mot höga räntekostnader.

/