Räntehöjningar lär slå hårt mot svenskarna framöver.
Räntehöjningar lär slå hårt mot svenskarna framöver. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Sandberg/TT

Riksbankschefen: De är förlorarna när räntan höjs

Den höga inflationen gör att svenskarna ställs inför nya ekonomiska utmaningar och läget förväntas bli värre framöver för de som har bolån.
– Det är viktigt med en marginal, säger riksbankschefen Stefan Ingves i SVT och pekar ut den grupp som lär drabbas hårdast.


Inflationen är på en rekordhög nivå i Sverige och allt fler svenskar märker av en mer pressad ekonomisk situation. Här kan du läsa om hur du påverkas av den höga inflationen.

För att matta av inflationstakten höjde Riksbanken styrräntan från 0 till 0,25 i slutet av april och man flaggade samtidigt för att fler höjningar är att vänta. Läs mer om den höjda styrräntan här.

Stefan Ingves: "Räntan behöver stiga"

I juni kan styrräntan komma att höjas igen, men exakt hur mycket är fortsatt oklart. Klart är dock att inflationen inte kan ligga på den nivå som den ligger på i nuläget, menar riksbankschefen Stefan Ingves.

– Inflationen i dag är kring 6 procent och det är alldeles för hög inflation. Räntan behöver stiga och räntan kommer att stiga i flera år så vi får tillbaka inflationstakten till 2 procent. Det har väldigt många nytta av, säger han i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Räntehöjningar lär drabba de med rörlig ränta

Framförallt pekar Stefan Ingves på hur de med stora bostadslön, med rörlig ränta, lär drabbas av de höjda räntorna.

– Det slår naturligtvis rätt in i plånboken för de som har lån till rörlig ränta, säger han i programmet och fortsätter:

– Samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat i åratal om att det är viktigt med den så kallade ”kvar att leva på”-kalkylen. Att det är viktigt med en marginal. Annars blir det bekymmersamt.

Huruvida man ska binda bolånet eller ej vill Ingves däremot inte uttala sig om, utan riksbankschefen uppger i stället att det är ett individuellt beslut.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.