Onsdag 17 Aug
Stockholm

Prischock på solresor – så mycket dyrare blir semestern

Resor till sol och bad blir dyrare
Semesterkassan bör vara mer välfylld i år. Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

​För många står semestern för dörren och kanske suktar du efter sol och bad på varmare breddgrader. Men det kan bli en ovanligt dyr historia i år. Nyheter24 frågade privatekonomen Arturo Arques vad man ska tänka på för att få ner kostnaderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kan bli svettigt i plånboken under den kommande sommarsemestern. Inflationen är den högsta på flera decennier – och det märks på priserna. Här kan du läsa mer om oväntade genvägarna som kan göra din resa billigare

Så mycket dyrare har resor blivit: "Ökat med 40 procent"

Inflationen drabbar nämligen inte bara Sverige – utan även flera av svenskarnas mest populära resmål, berättar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, för Nyheter24. Allt fler varor och tjänster har blivit dyrare även i andra länder. 

– Vi tror att fritidsresor kommer att bli cirka 30 procent dyrare i sommar jämfört med förra året och enligt hotellbokningssajten Trivago har hotellkostnaderna ökat så mycket som 40 procent i populära städer som Aten, Rom och Barcelona. Lika mycket tror vi att flygresorna kommer att öka med i sommar jämfört med förra året. 

Efter prissmällen – så mycket fickpengar ska du ha med dig på resan 

Hotellräkningen, restaurangbesöken och bilhyran kommer dra en betydande del från semesterkassan i sommar. Men med hur mycket mer pengar ska man räkna med att fylla plånboken, än vanligt? 

– Förhoppningsvis har man betalat resan och hotellet innan man åker iväg. Så om vi pratar fickpengar så är det bra, när man är på semester, att räkna med 10 till 15 procent mer än vad man brukar använda sig av. Det bör man nog minst ta med sig, förklarar Arturo Arques och fortsätter: 

– Går man på restaurang här i Sverige så har man höjt priserna 10 till 15 procent, och det är ungefär motsvarande utomlands.

Foto: Pexels

Här är det billigast att semestra i sommar

De populära resmålen som blivit dyrast att semestra i menar Arturo Arques är Paris, Amsterdam, London och New York. Men vissa destinationer ligger fortfarande på en stabil prisnivå. 

– Hemma är alltid billigast. Bangkok, Istanbul och Aten håller priserna ganska väl jämfört med förra året. 

Det här är avgörande för att resan ska bli billigare: "Kan skilja mycket"

Och nyckeln till att få en billigare semester menar Arturo Arques framförallt är att ha framförhållning när man bokar. Han förklarar också att något som kan få ner priset rejält är att boka sin semester senare under året, om man har möjlighet. 

– Var ute i god tid, var noga med att göra prisjämförelser och var flexibel och se om du inte kan välja mindre populära men väl så intressanta semesterorter. 

Arques trycker just på vikten av att vara prismedveten och inte välja första bästa erbjudande. 

– Gör prisjämförelser. Jämför, jämför, jämför. Det kan skilja rätt mycket. Det finns många bra prisjämförelsesajter idag också, där bör man gå in för att verkligen hitta bästa pris, säger Arturo Arques till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.