Måndag 15 Aug
Stockholm

Bästa sättet att skydda dina pengar under inflationen

Bästa sättet att skydda sina pengar under inflationen
Den höga inflationen slår hårt mot hushållen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pexels

Den höga inflationen slår hårt mot hushållen när utgifterna skenar, och många svenskar känner just nu oro för sin privatekonomi. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, berättar för Nyheter24 hur du bäst skyddar dina pengar i dessa osäkra tider.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991 och många svenskar kämpar nu med stigande utgifter. I takt med att hushållen nu tampas med en tuffare ekonomisk situation, ser många över sin privatekonomi för att skona sina plånböcker. 

Här kan du läsa hur du sparar pengar snabbast under inflationen

Bästa sättet att skydda dina pengar under inflationen

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, berättar för Nyheter24 vilket som är det bästa sättet för att skydda dina pengar under inflationen. 

– Det är svårt om man inte är beredd att ta risk. En sparbuffert behöver vi alla, och pengarna till sparbufferten ska ju ligga på ett sparkonto, så där finns det inte så mycket att göra. Men om du vill investera på börsen så ska man vara medveten om att då krävs en lång sparhorisont, helst sju år eller längre. 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Privatekonomen: Det här är det säkraste sättet att skydda sin ekonomi 

Men vilket är egentligen det säkraste sättet för att skydda sin privatekonomi? Enligt Arturo Arques finns det olika alternativ, beroende på hur mycket tid man har att avsätta till det. 

– För hushållen generellt så är det fonder. Och aktier för den som har tid, lust och kunskap. Men min erfarenhet är att många saknar tid, lust och kunskap för att kunna skaffa sig en egen aktieportfölj. Då är alternativet naturligtvis att ta hjälp och boka tid för finansiell rådgivning, förklarar Arques och fortsätter: 

– Ett alternativ är att köpa fonder, vilket är praktiskt för den som är prismedveten och då ska man investera i gärna minst tre till fem fonder för att sprida riskerna. Det har över tid fått en väldigt bra avkastning historiskt. Men då gäller det att vara långsiktig, spara regelbundet och att inte underskatta avgifterna. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.