Så sparar du pengar snabbt i inflationstider
Den stegrande inflationen gröper stora hål i svenskarnas plånböcker. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pexels

Inflationen skenar – så sparar du mest pengar allra snabbast

Den stegrande inflationen gröper stora hål i svenskarnas plånböcker och många försöker nu få bättre koll på sin privatekonomi. Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, berättar för Nyheter24 hur du snabbt kan spara stora summor pengar.


Inflationen har slagit till med full kraft i Sverige och är på den högsta nivån sedan 1991. I takt med att priserna på en rad varor och tjänster pressas allt högre tampas många svenska hushåll med skenande utgifter. Här kan du läsa om sparchanserna du inte får missa under inflationen

Så sparar du mest pengar snabbast i inflationstider 

Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, berättar för Nyheter24 hur du snabbast kan spara allra mest pengar. Hans första rekommendation för att få ihop sitt sparkapital är att göra en budget. Detta då det är genom att få bättre koll – som du faktiskt kan påverka din ekonomi. 

– När du gör din budget ska du skriva upp tre kolumner. En över dina inkomster och sedan två kolumner för dina kostnader och utgifter. Den ena döper du till “faktiska levnadskostnader” och den andra till “nödvändiga levnadskostnader” och ser om du kan göra skillnad mellan dem. 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Så gör du upp en budget på bästa sätt 

Arques förklarar att det inte faller under “nödvändiga levnadskostnader” att äta på restaurang, gå på bio eller att köpa en kaffe, även om det är trevligt och gott. 

– Gör en budget och se över dina faktiska levnadskostnader och försök att begränsa dem till att bara innehålla nödvändiga levnadskostnader. Då kommer du kunna sänka dina faktiska levnadskostnader med säkert 20-30 procent, kanske mer, förklarar Arques och fortsätter:  

– På det sättet kan du frigöra pengar som du varje månad kan spara. Och då ska du prioritera den här sparbufferten på minst två månadslöner efter skatt. 

Expertens spartips: "Ha en stående överföring"

Enligt Arturo Arques är det allra bästa sparandet det som faktiskt blir av. 

– Se till att faktiskt komma igång. Ha en stående överföring från lönekontot till sparkontot och anpassa din konsumtion efter de pengarna som är kvar på lönekontot, förklarar han och tillägger: 

– Och för det mer långsiktiga sparandet kan du investera sparandet på börsen om du till exempel har en lång sparhorisont. 

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.