Stockholm

Dyrt att turista utomlands – så påverkas semestern av räntehöjningen

Kan räntehöjningen påverka semesterekonomin?
Kan räntehöjningen påverka semesterekonomin?. Foto: Jessica Gow/TT och Bob Edme/TT

Riksbanken höjer nu styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent – den största höjningen på 22 år. Samtidigt står många personers utlandsresor för dörren. Kan det här påverka semesterekonomin?


Läs mer

På torsdagen kom beskedet att Riksbanken höjer styrräntan till 0,75 procent, den första dubbelhöjningen på 22 år. I sin prognos ser också Riksbanken kraftiga svängningar i inflationen och fler höjningar är att vänta.

Varje miljon blir 5 000 kronor dyrare per år – efter dubbelhöjningen

Varje lånad miljon blir 5 000 kronor dyrare per år, före ränteavdrag, när styrräntan nu höjs. Det blir en tuff situation för hushållen, enligt privatekonomer. Här kan du läsa mer hur mycket dyrare ditt bolån blir

Att inflationen är den högsta på flera decennier har gjort att sol och bad kommer bli svettigt för plånboken i år.  Även svenskarnas mest omtyckta resmål drabbas nämligen av den stegrande inflationen. Här kan du läsa mer om dyra turistfällorna att undvika när inflationen skenar

Räntorna skenar – så påverkas semesterekonomin 

Men hur påverkas egentligen semesterekonomin av Riksbankens nya räntebesked? Det svarar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, på i en intervju med GP. Och det visar sig att det kommer vara fortsatt dyrare. 

– Kronan stärktes något på det här beskedet, men den är fortfarande ganska svag så det kommer att vara dyrt att semestra utomlands, förklarar hon och fortsätter: 

– Vill man så kan man ju anpassa sin semester efter det eller leta upp länder där det är lite billigare för oss svenskar, som till exempel Turkiet, säger Emma Persson till GP.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.