Onsdag 17 Aug
Stockholm

Dyra misstaget många gör – som du lätt kan undvika under inflationen

Dyra misstag under inflationen
Inflationen slår hårt mot svenska hushåll. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stella Pictures

Inflationen slår hårt mot svenska hushåll och mångas plånböcker ekar allt mer tomma. Nyheter24 frågade Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, vilka fällor i vardagen som många glömmer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inflationen har slagit till med full kraft i Sverige och är på den högsta nivån sedan 1991. I takt med att priserna på en rad varor och tjänster pressas allt högre tampas många svenska hushåll med skenande utgifter.

Här kan du läsa om hur du ska tänka när livsmedlen blir dyrare

Utgifterna att undvika under inflationen 

Nyheter24 frågade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, om vilka vanliga misstag man ska undvika under inflationstider, för att lätt spara in slantar i plånboken. 

– Undvik alla onödiga småinköp, undvik alla impulsköp. Och planera noga alla större inköp, det är viktigt. Är det superkris, inför allmänt köpstopp och köp bara det som är absolut nödvändigt. 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det visar sig att många mindre inköp kan springa iväg rejält, men vilka är egentligen fällorna i vardagen som kan stå dig dyrt? Enligt Arturo Arques finns det en viss dyr vana som många har, som du lätt kan spara in tusenlappar på genom att undvika. 

– Mat, kläder, skor, restaurangbesök. Många äter ute idag. En annan bra sak att göra är att ta med sig matlåda. De flesta kan lätt spara mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden på att göra en extra portion när man lagar mat hemma, och sedan ta med sig en matlåda till jobbet, förklarar han och tillägger: 

– Fråga vilken student som helst. Matlådan har räddat många studenters ekonomi. 

Sparekonomen om hur du kan spara pengar: "Surt för plånboken"

Arturo Arques uppmanar även alla att ta sig en funderare över hur mycket kläder man egentligen har hemma i garderoben, innan man ger sig ut på en shoppingrunda. 

– Kolla klädkontot. De flesta har otroligt mycket kläder idag, skor inte minst, förklarar Arques och fortsätter: 

– Det är inte bara surt för plånboken, utan klädindustrin är även en stor miljöbov. Så se över din klädkonsumtion. Håll hårt i plånboken och tänk efter före. Var gärna sparsam, men inte på någon annans bekostnad. Ingen vill leva med en snåljåp, säger Arturo Arques till Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.