Dyra misstag under inflationen
Inflationen slår hårt mot svenska hushåll. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stella Pictures

Dyra misstaget många gör – som du lätt kan undvika under inflationen

Inflationen slår hårt mot svenska hushåll och mångas plånböcker ekar allt mer tomma. Nyheter24 frågade Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, vilka fällor i vardagen som många glömmer.


Inflationen har slagit till med full kraft i Sverige och är på den högsta nivån sedan 1991. I takt med att priserna på en rad varor och tjänster pressas allt högre tampas många svenska hushåll med skenande utgifter.

Här kan du läsa om hur du ska tänka när livsmedlen blir dyrare

Utgifterna att undvika under inflationen 

Nyheter24 frågade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, om vilka vanliga misstag man ska undvika under inflationstider, för att lätt spara in slantar i plånboken. 

– Undvik alla onödiga småinköp, undvik alla impulsköp. Och planera noga alla större inköp, det är viktigt. Är det superkris, inför allmänt köpstopp och köp bara det som är absolut nödvändigt. 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det visar sig att många mindre inköp kan springa iväg rejält, men vilka är egentligen fällorna i vardagen som kan stå dig dyrt? Enligt Arturo Arques finns det en viss dyr vana som många har, som du lätt kan spara in tusenlappar på genom att undvika. 

– Mat, kläder, skor, restaurangbesök. Många äter ute idag. En annan bra sak att göra är att ta med sig matlåda. De flesta kan lätt spara mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden på att göra en extra portion när man lagar mat hemma, och sedan ta med sig en matlåda till jobbet, förklarar han och tillägger: 

– Fråga vilken student som helst. Matlådan har räddat många studenters ekonomi. 

Sparekonomen om hur du kan spara pengar: "Surt för plånboken"

Arturo Arques uppmanar även alla att ta sig en funderare över hur mycket kläder man egentligen har hemma i garderoben, innan man ger sig ut på en shoppingrunda. 

– Kolla klädkontot. De flesta har otroligt mycket kläder idag, skor inte minst, förklarar Arques och fortsätter: 

– Det är inte bara surt för plånboken, utan klädindustrin är även en stor miljöbov. Så se över din klädkonsumtion. Håll hårt i plånboken och tänk efter före. Var gärna sparsam, men inte på någon annans bekostnad. Ingen vill leva med en snåljåp, säger Arturo Arques till Nyheter24. 

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

General Motors lyfter vinstprognos

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.