Måndag 15 Aug
Stockholm

Dyra utgifterna på semestern under inflationen – så ska du tänka

Den rekordhöga inflationen gör att sommarens solresor troligtvis lär svida mer än vanligt i plånboken.
Den rekordhöga inflationen gör att sommarens solresor troligtvis lär svida mer än vanligt i plånboken. Foto: Jessica Gow/TT och Jonas Ekströmer/TT

Den rekordhöga inflationen gör att sommarens efterlängtade solresor troligtvis lär svida mer än vanligt i plånboken. Nyheter24 frågade Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, vilka utgifter som drar iväg mest, och hur du ska tänka för att hålla i pengarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under sommarens ledighet kan det för många klia i fingrarna att ge sig iväg på en sista minuten-resa. Samtidigt är inflationen den högsta på flera decennier – vilket gör att solresorna kommer svida i plånboken i år. 

Här kan du läsa om hur du sparar mest pengar allra snabbast under inflationen

Nyheter24 frågade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, hur du ska tänka kring utlandsresornas höga kostnader. 

Utgifterna som drar iväg mest på semestern 

Men vilka utgifter är det egentligen som drar iväg allra mest på semestern?

– Utgifter för restaurang, kläder, skor och nöjen. Men å andra sidan – det är inget man behöver skämmas över. Efter ett år av hårt slit tycker jag att man ska kunna unna sig god mat och nöjen utan att få dåligt samvete, förklarar Arturo Arques och fortsätter: 

– Den med koll på sin ekonomi vet att det handlar om att göra en budget och sedan följa den. Det förstnämnda är lätt, det senare lättare sagt än gjort…

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sparekonomens tips: Så får du boendet billigare på semestern 

Vissa saker anser Arturo Arques faktiskt är mer värt att lägga pengar på under utlandsresan. 

– Det är i så fall boendet, om du vill bo tryggt, säkert och hyfsat centralt. 

Men även här finns det slantar att spara in.  

– Istället för att bo på hotell så kan man bo på lägenhetshotell, hyra lägenhet, eller bo på vandrarhem. Även campingplatser beroende på hur man transporterar sig till semesterorten. Åker du bil till exempelvis Danmark så kanske du kan bo på en campingplats.

Foto: Pexels

Dyrt med solresor – så ska du tänka: "Om man kan skjuta på det till..."

För de som har möjlighet rekommenderar Arturo Arques framförallt att inte åka under högsäsong, något som kan skona plånboken rejält.  

– Man kan också styra när man åker på semester. Om man åker nu när det är sånt högtryck då kostar det ju mer. Det är inte alla yrkesgrupper som kan det, men man kan spara pengar på att åka på semester i höst istället, förklarar Arturo Arques och tillägger: 

– De flesta i Europa har semester i juli eller augusti, så det är fördelaktigt om man kan skjuta på det till september eller ännu senare på året, eller i vart fall delar av semestern. 

En lärdom att ta med sig inför nästa sommars utlandssemester menar Arques framförallt är att vara ute i god tid när man bokar den efterlängtade resan. 

– Hade man planerat sin resa redan i år, i mars eller april när utbudet var större, så skulle man ha mycket mer att välja mellan och kanske kunna förhandla om bra priser, samt kunna göra upp en budget. Så det är ju bra att tänka på nästa gång, säger Arturo Arques för Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.