Inflationen gör allt dyrare.
Inflationen gör allt dyrare. - Foto: Anders Wiklund/TT och Fredrik Sandberg/TT

Det här ska du passa dig för – när priserna på matvaror skenar

Inflationen fortsätter att stegra, framförallt till följd av prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel – vilket slår hårt mot hushållen. Så här ska du tänka vid mathandlingen för att spara in slantar.


Torsdagens färska siffror från SCB visade att inflationstakten i juni landade på 8,5 procent, vilket är en uppgång från 7,2 procent sedan maj. 

– Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel var det som påverkade inflationen mest, sa Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB. 

Här kan du läsa mer om matvarorna som stiger mest i pris när inflationen skenar. 

Priset på mat skenar – så ska du tänka i inflationstider

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger till SvD att det nu blir en dubbelsmäll för konsumenter. Detta då allt blir dyrare, parallellt med att bolåneräntan blir dyrare. 

– Den köpfesten som vi haft det senaste åren med billiga pengar, billigt att låna och där inflationen inte varit något problem. Den tiden är definitivt förbi, säger hon.

"Försök att inte handla..."

Frida Bratt menar att man nu behöver fundera extra på vad man konsumerar.

– Vi ser att det är livsmedel som stigit i pris och mycket animaliska produkter, på grund av stigande energipriser. När man handlar kan man byta ut dessa mot något som ger lika mycket protein, men som inte stigit lika mycket i pris, säger hon till SvD. 

Bratt betonar även vikten av att handla mat efter säsong då grönsaker blivit dyrare, och påpekar att man bör undvika importerade varor. 

– Försök att inte handla det som är importerat då de stigit ännu mer eftersom vi importerar inflation. Det blir dyrare att köpa in när svenska kronan är så pass svag, säger Frida Bratt till SvD

/
Mat