H&M, med vd Helena Helmersson, avvecklar den ryska verksamheten.
H&M, med vd Helena Helmersson, avvecklar den ryska verksamheten. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT och Arkivbild/TT

Miljardsmäll när H&M avvecklar i Ryssland

H&M avvecklar verksamheten i Ryssland, skriver klädkedjan i ett pressmeddelande. Det blir en miljardsmäll för koncernen – men ändå inte lika illa som väntat. Det var en positiv överraskning, säger Daniel Schmidt, analytiker på Danske bank.


H&M pausade all sin verksamhet i Ryssland dagarna efter att landet gick till attack mot Ukraina tidigare i år. Nu blir det permanent, meddelar bolaget.

"Givet nuvarande utmaningar att bedriva verksamheten och en oförutsägbar framtid, meddelar bolaget i dag att man har beslutat att påbörja en avveckling av verksamheten i landet", skriver H&M.

H&M har haft verksamhet i Ryssland sedan 2009. I samband med bokslutet för 2021 redovisades den ryska marknaden som den sjätte största för bolaget med 168 fysiska butiker. Omkring 6 000 anställda i Ryssland beräknas påverkas av beslutet.

"När det gäller våra berörda kollegor kommer vi att göra allt vi kan för att lämna Ryssland på ett ansvarsfullt sätt, och lägga extra fokus på att skiljas från våra lokala kollegor på ett rättvist och hänsynsfullt sätt under de kommande månaderna", skriver en presstalesperson för H&M i ett mejl till TT.

Analytiker inte förvånad

Daniel Schmidt, analytiker på Danske bank, säger att beskedet om avvecklingen inte var oväntat.

— De följer samma mönster som andra västerländska företag med verksamhet i Ryssland. Ingen drog i handbromsen direkt utan man har låtit tiden bero lite för att inte ta ett förhastat beslut, säger han.

Men i takt med att tiden har gått har H&M troligtvis insett att det inte kommer att ske någon större förändring i närtid, tror Daniel Schmidt, som ser utvecklingen som naturlig.

— Man kan inte ha en verksamhet som går med förlust varje dag, det måste finnas någon ände på det, säger han.

TT: Vad får det för konsekvenser för H&M?

— Det är klart att de stänger en expansionsmarknad som har varit väldigt lönsam, men vi har egentligen vetat sedan dag ett att det var oundvikligt. Det innebär i närtid att man gör en del nedskrivningar, säljer ut det som går och tar kostnaden för att stänga verksamheten – men också att man inte får fler kostnader i framtiden.

Öppnar butiker tillfälligt

Avvecklingen beräknas kosta klädkedjan två miljarder kronor, varav en miljard uppskattas påverka kassaflödet. Lägre än väntat, säger Daniel Schmidt.

— I samband med andra kvartalsrapporten skrev de att de hade ryska tillgångar på 4,4 miljarder kronor. Då fanns det en uppfattning på marknaden att det kunde kosta betydligt mer än två miljarder, så jag tycker att det var en positiv överraskning, säger han.

Som en del i avvecklingsprocessen planerar H&M att under en begränsad period öppna de fysiska butikerna i landet igen för att sälja ut det återstående varulagret, uppger H&M.

TT
/
HM
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.