Högspänningsledningar som leder in mot Malmö från Burlöv. I vinter kan elen komma att stängas av för vissa kunder i södra Sverige.
Högspänningsledningar som leder in mot Malmö från Burlöv. I vinter kan elen komma att stängas av för vissa kunder i södra Sverige. - Foto: TT/Henrik Holmberg/TT

Elen kan stängas av i vinter

Återkommande effektbrist i Sverige innebär att vissa elanvändare kan få elen avstängd den kommande vintern, enligt Svenska kraftnät.


— Det här kan bli något som händer i vinter, säger Niclas Damsgaard, chefstrateg på Svenska kraftnät till Dagens Nyheter.

Mycket hänger på vilka effekter kriget i Ukraina får på energimarknaden. Strömmen kan då brytas för vissa kunder för att inte systemet ska haverera. Avstängningen kan ske automatiskt, eller ske manuellt.

— Man släcker ner ett område helt enkelt, säger Damsgaard.

Hur länge ett elavbrott i så fall skulle pågå är oklart. Damsgaard tror att det i första skulle kunna bli aktuellt på morgnarna då elförbrukningen normalt sett är störst.

Något liknande har aldrig tidigare hänt i Sverige. Mest utsatt är elområde Malmö som omfattar den sydligaste delen av Sverige.

TT
/
El
/