Dags för nya kollegor, nya arbetsuppgifter eller både och?
Dags för nya kollegor, nya arbetsuppgifter eller både och? - Foto: Unsplash (Montage)

Karriärcoachen: Då är det dags att byta jobb

Skaver tanken på att börja arbeta igen efter semestern? Det kan vara ett tecken på att du är redo för nya arbetsuppgifter – eller för samma arbetsuppgifter men hos en ny arbetsgivare.


På semestern finns det tid för reflektion och kanske är det då tanken föds: Är jag verkligen på rätt plats i arbetslivet?

— Det är jättevanligt att de här tankarna kommer efter en ledighet. När man är ledig kan hjärnan koppla ner och man hinner tänka, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och specialist på karriärnätverket Linkedin.

Känner man obehag inför återgången till jobbet är första steget att ta reda på vad det beror på. Är det arbetsuppgifterna som skaver eller chefen, som beter sig illa? Kanske är det kollegorna eller själva företaget som får dig att känna olust?

— Att man känner obehag behöver inte betyda att man behöver byta jobb och att byta jobb är inte heller alltid lösningen på alla problem.

Projicerar sitt privatliv på jobbet

Charlotte Hågård menar att obehaget kan ha med helt andra saker att göra, till exempel att man projicerar sitt dåliga privatliv på jobbet, att man är deprimerad eller är på väg att bli utbränd.

— Om man är osäker på vad det är som skaver är det bra att ta hjälp av en coach som ställer de rätta frågorna, säger hon.

Om det däremot är tydligt att det är jobbet det handlar om – börja med att göra en analys av läget, råder Charlotte Hågård:

— Fundera först på vilken typ av byte som behövs – är det att byta arbetsuppgifter, arbetsgivare, kollegor eller att byta bransch och göra något helt nytt? Om du landar i att det är arbetsuppgifter du vill byta, kan du i så fall få nya sådana på ditt nuvarande jobb?

Prata gärna med HR om vilka möjligheter som finns att byta arbetsuppgifter eller avdelning.

— Fundera också på om du själv kan göra något för att förändra situationen. Man glömmer ofta bort att man har ett eget ansvar: du kanske upplever att din chef är sur, men är du själv en solstråle jämt? Testa att skifta ditt tankesätt, säger Charlotte Hågård.

"Då återstår att byta arbetsgivare"

Handlar problemet till exempel om orättvis arbetsfördelning eller skitsnack kan man repa mod och be om ett samtal med chefen och kollegorna.

— Berätta hur du känner och fråga om ni kan få det att funka bättre i er grupp. Känner du att det finns potential, kan det vara värt att ta den fajten.

Det är dock inte alltid givet att en förändring är möjlig. Då återstår att byta arbetsgivare, vilket kan kännas både läskigt och stort.

— Vi är alla lite trygghetsnarkomaner som lätt blir infrusna i dåliga situationer. Men tänk så här: det är bra att byta jobb ibland. Det ger motivation och ny energi.

Charlotte Hågård tycker dock inte att man ska säga upp sig på stående fot.

— I de flesta fall är det inte ens bra att viska om att man tänker söka nytt jobb, säger hon.

Använda "trestegsraketen"

Hon rekommenderar en trestegsraket för att landa i rätt beslut: Titta inåt, titta utåt och slutligen titta framåt.

— Ju mer du tar reda på om dig själv, desto tydligare blir bilden av vad du vill. Vem är du som yrkesmänniska och vad kan du tänka dig att jobba med? Vad intresserar dig och vad är viktigt för dig?

Att titta utåt kan vara att börja kika på var du skulle vilja arbeta, hur du bäst kan presentera det du kan och vem som kan tänkas efterfråga den kompetens du har.

— Kartlägg marknaden och kolla om du känner någon i den bransch du är intresserad av. Majoriteten av alla jobb tillsätts via nätverk och inte via platsannonser, säger Charlotte Hågård.

I framåt-fasen är det dags att putsa sitt cv och börja söka nya jobb, vilket kan kännas ovant, särskilt om man passerat de 50 eller har jobbat länge på samma ställe.

— Det är inte alls omöjligt att få ett nytt jobb, inte ens om man är över 50 år. Det där sitter i huvudet. Det finns alltid plats för sådana som har ambitioner och energi, säger Charlotte Hågård.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.