Finansminister Mikael Damberg efter en pressträff där han redogjorde för det ekonomiska läget.
Finansminister Mikael Damberg efter en pressträff där han redogjorde för det ekonomiska läget. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansministern: "Regeringen målar upp en mjuklandning"

Mikael Dambergs besked är att Sverige är på väg ned i en lågkonjunktur. Enligt experterna handlar det om en mild nedgång som inte påverkar arbetsmarknaden.


Regeringen skruvar ned tillväxtprognosen för nästa år. På en presskonferens meddelade finansminister Mikael Damberg att Sverige kommer att gå in en lågkonjunktur.

Enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, är regeringens bedömning väntad. Däremot tycker han att Damberg tydligare kunde betona osäkerheten i prognosen.

— Det är ingen orimlig prognos att lägga i det här läget, men samtidigt måste man vara medveten om den stora osäkerhet som råder, säger han och fortsätter:

— Det handlar om globala skeenden, men också om inhemska som den räntekänslighet vi ser, inte minst på bostadsmarknaden. Får vi en kraftigare sättning på bostadsmarknaden är det negativt även för andra delar av ekonomin, då håller hushållen hårdare i plånboken, säger han.

"En mjuklandning för ekonomin"

Enligt Torbjörn Isaksson är det ingen dramatisk konjunkturnedgång som regeringen ser framför sig.

— Bilden de målar upp är en mjuklandning för ekonomin, eftersom arbetsmarknaden inte är särskilt påverkad. De förutser att sysselsättningen ökar under hela prognosperioden, om än långsamt, säger han.

Arbetslösheten väntas öka något, från 7,6 till 7,7 procent.

Även Andreas Wallström, prognoschef hos Swedbank, anser att regeringens bedömning om sämre tider är rimlig. Om det blir en regelrätt lågkonjunktur är däremot beroende på hur arbetsmarknaden utvecklar sig:

— Så länge man inte ser framför sig en tydligt försvagad arbetsmarknad så tror jag inte att de flesta människor kan tänka sig det här som en lågkonjunktur. Jag förstår att man vill kalla det lågkonjunktur, men det som regeringen och även KI förra veckan förutser är en väldigt mild nedgång som får små effekter på arbetsmarknaden, säger han.

Känd kris

Enligt Andreas Wallström kan det därför inte beskrivas som någon större kris.

— Det är en kris som är känd sedan tidigare, med ökande kostnader. Man kan också framhålla att hittills har utvecklingen för svensk ekonomi visat på en väldigt stor motståndskraft, till exempel när det kommer till produktionen, total konsumtion hos hushållen och arbetsmarknaden, säger han.

TT
/
/