Maggan i Lyxfällan – det hände sen
Hur gick det egentligen för Maggan när Lyxfällan-teamet åkt hem? - Foto: Skärmdump/TV3 och Privat

Maggan, 56, kämpade med sin ekonomi i Lyxfällan – det hände sen: "Ångrar ingenting"

I den senaste säsongen av Lyxfällan fick tittarna se hur Margareta Lindholm, 56, tampades med ett stort skuldberg, ärenden hos Kronofogden och en spontanitet som minst sagt ställde till det för ekonomin. Vad hände egentligen efter att kamerorna stängts av?


I säsong 32 av den populära långköraren Lyxfällan gör programledaren Magdalena Kowalczyk ett besök hos deltagaren Margareta Lindholm. Där stod duon inför den nästintill omöjliga utmaningen att dra tillbaka Margaretas ärenden hos både Kronofogden och inkasso.

I annat fall skulle en löneutmätning utdelas, och istället skulle Margaretas familj och vänner tvingas betala amorteringarna för hennes lån. Här kan du läsa mer om Margaretas medverkan i Lyxfällan.

– Jag hoppas inte att min familj och mina vänner hamnar i skiten. Jag ska kämpa för det, sade Maggan, som hon kallas i programmet, då.

"Jag ska minsann testa"

När Nyheter24 når Margareta Lindholm har hon ännu inte sett avsnittet som sändes på tisdagskvällen den 13 september – och hon känner sig lite nervös.

– Jag vet ju bara vad jag har gjort, jag vet ju inte vad de andra säger. Det är väl det som är lite nervöst. Jag vet att min son var lite hård, för det har han berättat, säger Margareta till Nyheter24.

Idén om att skicka in en ansökan till Lyxfällan kom ursprungligen från hennes barn, men till en början kände Margareta sig tveksam. Tills en kväll, när hon tittade på programmet och programledaren uppmanade andra i liknande situation att söka:

– Jag ska minsann testa. Går det så går det, går det inte har jag gjort vad jag kunnat, berättar Margareta att hon tänkte och fortsätter:

– Vill inte mina vänner veta av mig efter detta, då får de hålla sig väck. Jag måste tänka på mig själv.

Margareta gick över 16 000 kronor back varje månad. Foto: Skärmdump/TV3

Maggan i Lyxfällan: "Magdalena är ju hård"

Sagt och gjort så fick Margareta Lindholm kort därefter besök av några från produktionen – och en ganska lång process sattes i rullning – innan programmet till slut spelades in i februari 2022.

– Det var väldigt känslosamt och mycket tårar. För att man inser att det är allvarligt, berättar Margareta och lägger till att de första dagarna var allra tuffast.

– Magdalena är hård, men det ska de ju vara.

Så gick det sen för Maggan i Lyxfällan

Nu har det gått närmare sju månader sedan inspelningen av Lyxfällan. I efterhand tycker Margareta Lindholm mest att det känns skönt. I dagsläget, till skillnad från den där kalla veckan i vintras, tänker hon till både två och tre gånger innan hon köper något.

– Jag tänker: behöver jag verkligen det där?

Efter programmet har det gått bra för Margareta, trots att hon har problem med ett av inkassobolagen. Budgeten har gått bra att följa, och tusenlapparna som skulle gå till matkostnader har Margareta till och med lyckats minska, och de extraslantarna som blir över kan hon exempelvis använda till att betala för dyr bensin.

– Jag handlar inte spontant längre. Det känns jättebra.

Programledaren Magdalena Kowalczyk. Foto: Skärmdump/TV3

"Sök hjälp i god tid och låt det inte gå för långt"

Reaktionerna efter att avsnittet kommit ut har bara varit positiva, både från familj och arbetskamrater.

– Jag faktiskt blev förvånad över att de reagerade så positivt, det trodde jag inte.

Framåt är Margaretas främsta mål att betala av alla sina lån, och desto närmare känns det nu när hon lyckats få ett extrajobb.

Har du några råd till någon annan som befinner sig i en liknande sits?

– De här sms-lånen är farliga. De borde inte få finnas. Man läser ju inte allt, det kan jag erkänna att jag inte heller gjorde, säger Margareta och fortsätter:

– Tänk er för innan ni trycker på den där länken, för det ska faktiskt betalas tillbaka. Märker man att man inte kan betala tillbaka, sök hjälp i god tid och låt det inte gå för långt.

Hon tycker även att den som befinner sig i ekonomisk knipa inte ska vara rädd för att skicka in en ansökan till Lyxfällan, och ta hjälp av ekonomerna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg.

– Man ska inte skämmas för att söka dit. Jag ångrar ingenting, jag har mest vunnit på det här, avslutar Margareta Lindholm.

/