Maggan i Lyxfällan.
I ett avsnitt av senaste säsongen av Lyxfällan får 55-åriga Maggan hjälp. - Foto: Skärmdump/TV3

Maggan, 55, köpte dammsugare för 32 000 – trots miljonskuldberg

Maggan, 55, har satt sig själv i en riktigt knivig sits. Om hon inte får hjälp med sin ekonomi riskerar hon att hamna hos Kronofogden – igen. Det innebär att familjen skulle behöva betala hennes amorteringar.
– Hur kan jag vara så korkad?, säger Maggan i Lyxfällan.


Maggan lever tillsammans med bland annat sina fåglar, katter och hundar i ett hus på landet, i Eslöv. Tidigare i livet har hon fått genomgå en skuldsanering, och med flera ärenden hos Kronofogden ser det ut som att ännu en löneutmätning ligger för dörren.

Situationen är så akut att Lyxfällans Magdalena Kowalczyk kallas dit för att reda ut Maggans ekonomi. Dock tvingas de ha sina möten på annan ort, då programledaren är kraftigt allergisk mot alla djuren.

– Jag mår dåligt. Jag kan vakna mitt i natten och tänka: Hur kan jag hamna i den här fällan? Hur kan jag vara så korkad?, säger Maggan i programmet.

Här är den värsta ursäkten Magdalena Kowalczyk hört i Lyxfällan.

Maggan i Lyxfällan köpte dammsugare för 32 000 kronor

Maggan, 55, har även två söner som har tröttnat på sin mammas trassliga ekonomi. Familjemedlemmarna hörs av varje dag, och för varje samtal byggs en frustration upp över Maggans obetalda räkningar och dyra spontanköp.

Ett förödande köp som Maggan gjort var när hon inhandlade en vattendammsugare, som även fungerar som luftrenare, för hela 32 000 kronor. Sedan dess har den dyra hushållsapparaten mest stått och samlat damm.

Maggan går 16 700 kronor minus varje månad. Skärmdump/TV3

Betalar pengar till ett blufföretag

In på Maggans lönekonto inkommer 21 900 kronor efter skatt, något mindre när Lyxfällan är plats då hon tvingats vara hemma på grund av sitt mående.

Totalt har Maggan tre ärenden hos Kronofogden, fyra ärenden hos inkasso, fyra blancolån hon amorterar – även tre blancolån som någon annan tagit. Obetalda parkeringsavgifter, ett gammalt telefonabonnemang och okända räkningar samlas på hög.

När budgettavlan är uträknad och klar, får Maggan en chock när hon får höra hur mycket hon går back – vilket är 16 700 kronor varje månad. 

Om Maggan får en ny löneutmätning kommer hon inte kunna betala av sina skulder, och därmed skulle hennes familj och vänner tvingas amortera åt henne.

– Samtidigt som jag verkligen vill kavla upp ärmarna och och göra allt jag kan i den här mörka situationen, så känns det väldigt tufft. Det här är otroligt många dyra skulder och framförallt har det redan gått till Kronofogden, säger Magdalena Kowalczyk i programmet och tillägger att det bara är en tidsfråga innan elen stängs av.

Maggan läser upp ett känslosamt brev från sönerna. Skärmdump/TV3

"Hoppas inte att min familj och mina vänner hamnar i skiten"

Bland räkningarna hittar de bland annat ett blufföretag som lurat Maggan att betala. Spontaniteten, och den dåliga kollen på var pengarna faktiskt tar vägen, är Maggans största problem. Något hon pratar om tillsammans med programmets coach Philip Diab.

Här kan du läsa om vad Philip Diab tycker är det svåraste med att hjälpa deltagarna i Lyxfällan.

Vid sex tillfällen har hon fått hjälp av vänner och familj, och tillsammans motsvarar lånen 250 000 kronor. Dock är hennes totala skuld på över en halv miljon kronor.

– Jag hoppas inte att min familj och mina vänner hamnar i skiten. Jag ska kämpa för det, säger Maggan.

Trots försäljningen av utrustning, däribland dammsugaren, och ett massutskick av CV:n, är alla bränder långt ifrån släckta.

Vill du veta hur det går för Maggan?

Lyxfällan sänds tisdagar på Viaplay och klockan 20.00 på TV3. 

/
/