Vad kan hända med amorteringskravet under en högerregering?
Vad kan hända med amorteringskravet under en högerregering? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Sofia Ekström/SvD/TT

Bolånetagare? Så påverkas du av en högerregering

Många svenskar med bolån kämpar nu för att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt pekar valresultatet på att Sverige kommer att få ett högerstyre. Men vad skulle det innebära för amorteringskravet? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank.


Samtliga valdistrikt är räknade och med tre mandats övertag ser det ut att bli Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som får chansen att bilda regering.

Denna regering står i så fall inför att lösa en av de ekonomiska frågor som under de senaste månaderna varit på tapeten: de stigande bolåneräntorna och amorteringskravet.

Här kan du läsa om hur skatterna kan komma att påverkas av en högerregering.

"Amorteringskravet kommer att förändras"

För Nyheter24 berättar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, hur amorteringskravet kan tänkas påverkas av att Sverige får en högerledd regering.

– Amorteringskravet kommer att förändras. Alla borgerliga partier är överens om att göra något med amorteringskravet för att underlätta för hushållen i den tuffa tid vi går in i nu. 

– Moderaterna vill pausa kravet helt, medan övriga högerpartier främst diskuterat ett slopande av det skärpta krav som infördes 2018 och som främst når de allra högst skuldsatta. Någon åtgärd vad gäller amorteringskravet är att räkna med. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Även en rödgrön regering hade sannolikt, enligt Bratt, vidtagit åtgärder.

– Socialdemokraterna har tillsatt en översyn av amorteringskravet samtidigt som Vänsterpartiet säger sig vara öppet för ”en ny bedömning” av kravet.

/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.