Onsdag 28 Sep
Stockholm

Bolånetagare? Så påverkas du av en högerregering

Vad kan hända med amorteringskravet under en högerregering?
Vad kan hända med amorteringskravet under en högerregering?. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Sofia Ekström/SvD/TT

Många svenskar med bolån kämpar nu för att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt pekar valresultatet på att Sverige kommer att få ett högerstyre. Men vad skulle det innebära för amorteringskravet? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samtliga valdistrikt är räknade och med tre mandats övertag ser det ut att bli Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som får chansen att bilda regering.

Denna regering står i så fall inför att lösa en av de ekonomiska frågor som under de senaste månaderna varit på tapeten: de stigande bolåneräntorna och amorteringskravet.

Här kan du läsa om hur skatterna kan komma att påverkas av en högerregering.

"Amorteringskravet kommer att förändras"

För Nyheter24 berättar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, hur amorteringskravet kan tänkas påverkas av att Sverige får en högerledd regering.

– Amorteringskravet kommer att förändras. Alla borgerliga partier är överens om att göra något med amorteringskravet för att underlätta för hushållen i den tuffa tid vi går in i nu. 

– Moderaterna vill pausa kravet helt, medan övriga högerpartier främst diskuterat ett slopande av det skärpta krav som infördes 2018 och som främst når de allra högst skuldsatta. Någon åtgärd vad gäller amorteringskravet är att räkna med. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Även en rödgrön regering hade sannolikt, enligt Bratt, vidtagit åtgärder.

– Socialdemokraterna har tillsatt en översyn av amorteringskravet samtidigt som Vänsterpartiet säger sig vara öppet för ”en ny bedömning” av kravet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.